Άγγελος Αγγελόπουλος: Η Αμερικανική επέλαση στην Ελληνική αγορά

Τετ, 10/21/2015 - 15:28

-Μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών προσελκύουν κεφάλαια στην «εξαθλιωμένη» από την κρίση στην ελληνική αγορά.

-Στην πλειονότητα τους ,πρόκειται για ξένα fundsπου αναζητούν ευκαιρίες σε οικονομίες που βρίσκονται λίγο προ της κατάρρευσης, αφού τα ίδια είχαν φροντίσει για την μεγάλη ύφεση νωρίτερα ,εκμεταλλευόμενα  τις μειωμένες τιμές  των αναγκαίων αποκρατικοποιήσεων.

Η προέλευση τους είναι κατά βάση αμερικανική, ωστόσο σε τέτοια επενδυτικά σχήματα συνήθως συμπλέουν κεφάλαια από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκονται τα αμερικανικά Fundsπου έμπρακτα έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται να χτίσουν θέσεις  ή να τοποθετηθούν αγοράζοντας πλειοψηφικά μερίδια σε ελληνικές κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Fairfaxfinancialholdings,με ενεργητικό της τάξεως των 32 δις. έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό στη EurobankProperties,καθώς επίσης στην απόκτηση ποσοστού της Μυτιληναίος και μετέχοντας έναντι 25,5 εκατ. Ευρώ. Το fundτης ινδικής καταγωγής  PremWatsa,του οποίου το προσωνύμιο είναι ο «καναδός  WarreyBuffet» ,έχει  δε τοποθετήσει μεγάλο ποσοστό στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank .

-Το  YORKMANAGEMENT,με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 14,4 δις. δολ. έχει αποκτήσει θέση στη ΓΕΚ-Τέρνα  σε ένα dealβάσει του οποίου έχει επενδύσει ποσό 100 εκατ. Ευρω  στον ελληνικό όμιλο .Η συμφωνία προβλέπει ,επίσης, την απόκτηση από τη YorkCapital, μέσω αύξησης μετοχικών κεφαλαίου συμμετοχής ,9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Tέρνα . Αυτή όμως, δεν είναι η πρώτη επενδυτική κίνηση του Fund του JamesG.Dinan.  έχει συμμαχήσει με το ναυτιλιακό όμιλο  Costamare του Κώστα Κωνσταντακόπουλου με στόχο την εξαγορά ποντοπόρων.

YorkCapitalφέρεται  επίσης, να έχει πάρει θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών τραπεζών ακόμα πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίων, όπως και στα ελληνικά ομόλογα.

-Μικρότερη παρουσία ,αλλά  όλο και πιο ζωηρό  ενδιαφέρον, εμφανίζει το OaktreeCapital, που ίδρυσε ο HowardStanleyMarksκαι διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 77,1 δις.δολαρ. Η πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα ήταν στα τέλη  του 2011 του ελληνικού management ναυτιλιακή Genmar,με περισσότερα από 200 εκατ.δολ. και έπειτα από έναν χρόνο περίπου προχώρησε σε συνεργασία με τις ελληνικές  OceanBulk και StarBulk, για τη δημιουργία στόλου πρωτοπόρων ,το τίμημα εξαγοράς του οποίου ενδέχεται να έχει ανέλθει ως και στα 1,3 δις.δολ.

-Με τη Eurobankφαίνεται πως ενδιαφέρεται και το FundThirdPoint,του γνωστού από τα παχυλά κέρδη που σημείωσε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα DanielS. Loebπου συνεργάζεται με το κερδοσκοπικό επενδυτικό κοράκι GeorgeSorosπου και   η ApolloCapitalείναι επίσης συνδεδεμένη μαζί του .Ακόμη από βάσιμες πληροφορίες έχει τοποθετήσει   αλλά περίπου 100 εκατ. Ευρώ στην εισηγμένη στο Λονδίνο DolphinCapital που αναπτύσσει  τουριστικό RealEstate στην Ελλάδα. Το EaglevalePartnersπου διαχειρίζεται ο γαμπρός του Κλίντον Μαρκ  Μεζβινσκι ,το οποίο έχει μετοχικές θέσεις στην Ελλάδα.

-Στο ίδιο μοτίβο δείχνει να κινείται και το BlackstoneGroup του StephenA.Schwartzmanμε 210 δις.δολ. υπό διαχείριση που πρόσφατα ανακοινώσε τη δημιουργία κοινοπραξίας 700 εκατ.δολαριων με την ελληνική ναυτιλιακή Eletsonσυμφερόντων των οικογενειών Κερτσίκωφ, Καρασταμάτη και Χατζηελευθεριάδη, σε ναυτιλιακό σχήμα διαχειρίσεως στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγραερίου ,στο οποίο η Eletsonσυμμετέχει με το στόλο πέντε δεξαμενόπλοιων και η Blackstoneμε μετρητά. Λίγο μετά ,έγινε γνωστό πως εξαγοράζει μέρος των δραστηριοτήτων των ελληνικών συμφερόντων εισαγόμενη στο Nasdaqεταιρείας Mobile Marketing Velti. Ακόμη η Blackstoneυπέβαλε προσφορά για το  Hiltonη οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν φτάνει τα 160εκ.ε

-Στην Ελλάδα βρίσκεται επίσης και το BakpostGroup του SethKlarman,το οποίο σύμφωνα με το «Forbes» διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 29,4 δις.δολ και έχει μπει μεταξύ άλλων, και στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς .

-Στον κύκλο των ξένων επενδυτών πρέπει να προστεθεί και ο επίσης Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής  JohnPaulson, του οποίου το hedgeFund ,Paulson  με κεφάλαια υπό διαχείρισης ύψους 24 δις.δολ έχει τοποθετήσει όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, καθώς επίσης και οι «FinancialTimes» σε μετοχές ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα τηςAlphaBankκαι τράπεζας Πειραιώς.

-Το ΤhirdpointHellenicrecoveryfundπου συμμετέχει ο γνωστός κ.Soros, έχει εισέλθη στο μετοχικό κεφάλαιο της Energeanμε εισφορά μετοχικού κεφαλαίου. Η ThirdPointείναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 12 δις. δολαρίων, επενδύοντας σε μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων .Επίσης από τα πολύ μεγάλα ονόματα που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι οι FraklinTempletonInvestments, με 782 δις.δολ υπό διαχείριση κεφάλαια

-Βλέπουμε  ότι οι  μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει την «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ» για να έρθουν οι ξένοι και να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές την περιουσία των ελλήνων.

-Αυτό όμως λέγεται «ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

 

 

Share