“Η Ελλάς προώρισται να συντριβεί και θα συντριβεί” - ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (φυσικά) ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Κυρ, 11/15/2015 - 11:30

 

Και να πούμε τα πολλά σε λίγα:

Με αρθρογραφία, πλήρως τεκμηριωμένη, μέσα (κυρίως) από το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ με σειρά δημοσιευμάτων εδώ και χρόνια, μεταξύ άλλων θεμάτων, έχει περιγραφεί απόλυτα έγκαιρα και έγκυρα η ΣΥΝΕΧΗΣ καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας κι ενός ολόκληρου λαού!

Τονίζαμε συνεχώς: “Θα μας τελειώνουν συνεχώς (και) ότι έχει απομείνει, τα πάντα και τους πάντες. Θα μας αποτελειώσουν με τους ...ατέλειωτους, εξοντωτικούς και εξωφρενικούς φόρους, με τη συνεχώς διογκούμενη ανεργία, με την παντελή έλλειψη χρήματος από την αγορά και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ζωή!!! Και από όσα πρέπει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ γινουν, ανεξαρτήτως αν τα γράφουν τα μνημόνια ή όχι, δεν γίνεται σχεδόν τίποτα”.

 

* Θυμόμαστε τον Χαρίλαο Τρικούπη από το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αλλά και από το «Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση»...

Παραφράζουμε όμως τον τίτλο γιατί, δυστυχώς:

Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ανάποδα να μας γυρίσουν όλους (τους ...κοινούς θνητούς), δεν πρόκειται να βρεθούν τα λεφτά που λείπουν από τα δημόσια ταμεία.

Ή θα αλλάξουν τα απαιτούμενα ή θα πρέπει να αλλάξει η γενικότερη κατάσταση! Ακόμα και το νόμισμα, κ.τ.λ. (που αυτό όμως ΔΕΝ μπορεί να γίνει ΤΩΡΑ – και το ξαναεξηγούμε παρακάτω)...

Αν δε γίνει τίποτα από τα δυο, τότε αυτό που σήμερα συνεχίζεται, θα “σπρώχνει” για κάποιο διάστημα ακόμα τον ...καιρό, μέχρι να ...σκάσει με πάταγο! Ή να φτάσει στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πάτο του βαρελιού (όπως προβλέπουν τα μνημόνια).

 

Το απίστευτο και εξωφρενικό “αλυσοδέσιμο χειροπόδαρα” που μας έχουν κάνει οι ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ κυβερνώντες κατά το διάστημα 2010 – 2014, και που παράγινε έτσι βασικά μέσα στο ολέθριο διάστημα 2004 - 2009 (έχουν αναλυθεί πλήρως σε προηγούμενα άρθρα) μπορούσε να αποφευχθεί μόνο αν κάναμε τη ρήξη το '10 ή το '11!

Τότε δηλαδή που η χώρα ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ! Αλλά διάφοροι εθελόδουλοι για τους δικούς τους λόγους, μίλαγαν, αλλά κι ακόμα μιλάνε για “βιώσιμο(!!!!!!) χρέος” και λοιπές εγκληματικές ανοησίες...

ΤΟ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ήταν που δεν έγινε τότε (από ποιούς βέβαια;)...

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με στάση πληρωμών, ήταν επώδυνη για τους ξένους ΤΟΤΕ, όταν τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν περάσει στην πλάτη των κρατών αλλά ήταν σε χέρια τραπεζών και ιδιωτών.
Ειδικά με την ολέθρια Δανειακή Σύμβαση του 2012, το Κούρεμα (όπως αυτό έγινε), την μετατροπή του Χρέους σε υποκείμενο στο Αγγλικό Δίκαιο, κ.τ.λ., μια έξοδος έγινε ελεγχόμενη και με ελάχιστες απώλειες για τους ιδιώτες και τις τράπεζες. Μάλιστα η εγγύηση που υπογράφτηκε για κατάσχεση δημόσιας περιουσίας αν δεν αποπληρωθεί το Χρέος διασφάλισε τους δανειστές.

Η κυβέρνηση το καλοκαίρι, τελικά σωστά άντεξε στον ...πειρασμό και στη ...μόδα περί άμεσης ρήξης (που είπαμε, δυστυχώς δεν μπορούσε και δεν μπορεί ακόμα να γίνει, τη δεδομένη χρονική στιγμή)!

Η κυβέρνηση αυτή άλλωστε, όπως και γενικότερα αυτό το πολιτικό προσωπικό της άμοιρης αυτής χώρας, ΔΕΝ μπορεί να διαχειριστεί μια άτακτη κι επίσημη χρεοκοπία για πολλούς λόγους.

- Δεν έχει ΑΥΤΗ την εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό! Ούτε από τις εκλογές (και του Ιανουαρίου και πολύ περισσότερο του Σεπτεμβρίου), κι ούτε κι από το δημοψήφισμα (παρά το ολέθριο λάθος που διέπραξαν οι αντίπαλοί της σε αυτό, οι οποίοι με τον τρόπο που πολιτεύτηκαν έδωσαν το δικαίωμα στον Τσίπρα ΑΝ ΗΘΕΛΕ να ερμηνεύσει το μαζικό «όχι» του δημοψηφίσματος ως εντολή για τελική ρήξη με τους δανειστές).

- Δεν υπάρχει ακόμα από ΚΑΝΕΝΑΝ, σχέδιο εξουδετέρωσης των συνεπειών, ούτε επεξεργασμένη στρατηγική για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο εκτός ευρώ, αυτή την εποχή. Ούτε οικονομικές βάσεις υπάρχουν, ούτε συναλλαγματικής στήριξης, ούτε συνθήκες επαρκούς κρατικού μηχανισμού (που για την ακρίβεια είναι ανεπαρκέστατος συνολικά και βεβαίως χωρίς καμιά εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων σύνθετων καταστάσεων). Συν το ότι, η χώρα είναι τόσο εξαρτημένη από τις εισαγωγές, αφού η παραγωγική βάση της είναι πάρα πολύ αποδυναμωμένη – δυστυχώς - και σίγουρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

Προσοχή, να διευκρινήσουμε κάτι: Εναλλακτικές θα υπάρχουν. Ο Λαφαζάνης π.χ., όμως, δεν τις έχει. Και δεν τις έχουν γενικότερα όσοι σε όλη τους την πολιτική ζωή έμαθαν μόνο να διαμαρτύρονται χωρίς όμως ποτέ να καταθέτουν προτάσεις.

- Το κλίμα για ρήξη κ.τ.λ., που υπάρχει σε αρκετά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, μπορεί να γυρίσει εύκολα και ΤΑΧΥΤΑΤΑ να γυρίσει ανάποδα με το που παγιωθούν τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα (στο σενάριο της ρήξης). Ο ριζοσπαστισμός ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας είναι υπαρκτός (και αν μπορούσε να “διοχετευτεί” σωστά θα χαρακτηριζόταν και ελπιδοφόρος...), ωστόσο δεν πρόκειται για σταθερό ρεύμα με συνοχή. Αλλά βασικά, στο μεγαλύτερο μέρος του πρόκειται για ενστικτώδη και σαφώς ΛΟΓΙΚΗ αντίδραση, που όμως σε αρκετούς από αυτούς θα ...σκορπίσει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν!

Κι όταν εκτραπεί η κατάσταση στους δρόμους, κι από κει και πέρα δεν ελέγχεται τίποτα;

Προσωπικά ήμουν ΥΠΕΡ της εξόδου από το ευρώ, από τότε που διάβασα ολόκληρο το πρώτο μνημόνιο συν τα τότε οικονομικά στοιχεία της χώρας (κι αυτά έχουν αναλυθεί πλήρως στα προηγούμενα άρθρα).
Εκτός του ότι όμως για την έξοδο θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, υπήρχαν και υπάρχουν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ χρονικοί περιορισμοί!
Και να έδειχνες ότι σε πετάνε αυτοί έξω, όχι ότι εσύ φεύγεις! Για να έχεις και το όποιο νομικό δικαίωμα να προσφύγεις σε Διεθνή Δικαστήρια κατά των κατασχέσεων δημόσιας περιουσίας που θα απαιτούσαν αμέσως οι δανειστές.

* Η χώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, δεν μπορεί ούτε την άτακτη επίσημη χρεοκοπία ούτε την ...τακτική (του Σόιμπλε – έξοδος με ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο κ.τ.λ.). Που αν γίνει ΤΩΡΑ θα την αφήσει και με κάποια ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ είτε λαθρομεταναστών, είτε προσφύγων, είτε τζιχαντιστών, κ.τ.λ.

Άλλωστε, ακόμα και το ΚΚΕ τονίζει ότι “η άτακτη υποχώρηση στη δραχμή είναι το ίδιο καταστροφική με το μνημόνιο”...

 

 

Το ...παλιό “νέο” μνημόνιο, η ευκαιρία και η στασιμότητα

 

 

Στο μεταξύ, ότι και να νομίζει κι ότι και να πιστεύει ο καθένας για τη συμφωνία αυτή που έκανε η τωρινή κυβέρνηση, ΟΥΤΕ ΕΝΑ, μα ΟΥΤΕ ΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ μέτρο από τα πολλά που περιλαμβάνονται (κι ας είναι αρκετά από αυτά, και απεχθή, και άδικα, και τα λοιπά) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ!
Ούτε ένα δεν είναι, που να μην περιλαμβανόταν ΗΔΗ ΑΠΟ ΠΡΙΝ στα προηγούμενα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ...
(Δεν λέω βέβαια ότι έπρεπε να μπουν όλα τώρα - αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ). Όλα προβλέπονταν από τα προηγούμενα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, απλά δεν είχαν υλοποιηθεί, και με την ανοχή των δανειστών - παρότι προβλέπονταν και ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ από τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, ΣαμαροΒενιζέλου!
Πιστέψτε το ή διαβάστε τα προηγούμενα μνημόνια, ολόκληρα όμως, όποιος δυσπιστεί! ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΕΤΡΟ!

Κάτι που σημαίνει ότι, οι δανειστές, ή θα μας έβγαζαν με όποιο τρόπο έξω, ή θα επιχειρούσαν εκ νέου να υλοποιήσουν όσα προβλέπονταν από πριν, έτσι και για ...πείσμα ότι "τα προγράμματα είναι σωστά, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ολόκληρα όπως έπρεπε για να αποδώσουν", κ.τ.λ.)! Και αφού δεν έγινε το πρώτο, πάει τώρα να γίνει το δεύτερο.

 

Ο Αλ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα υποχώρησε σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονταν... από τον περασμένο Φεβρουάριο! Και τα οποία ούτως ή άλλως θα εφάρμοζε υποχρεωτικά και ο Σαμαράς με το Βενιζέλο αν ξανάβγαιναν τον Ιανουάριο (για να μην ακούτε τραγικά ΨΕΜΑΤΑ περί του “ελαφρύτερου” mail Χαρδούβελη και ...ξεχαρδούβελη). Και γι' αυτό πήγαν σε εκλογές (περιμένοντας να τις χάσουν με ...λίγο και μετά από παρένθεση μηνών να ...επιστρέψουν).

Η δε συμφωνία ΔΕΝ θα ήταν καλύτερη εάν κατέληγαν νωρίτερα οι κυβερνώντες. Αυτό είναι μόνο ιστορίες για αφελείς. Η ακολουθούμενη πολιτική του διευθυντηρίου δεν διαφοροποιείται με τον χρόνο επίτευξης συμφωνίας, αλλά παραμένει σταθερό στην επιβολή των σχεδιασμών του...

 

 

* * * Από κει και πέρα, ο δημοφιλής Αλέξης Τσίπρας και η τωρινή κυβέρνηση, έχουν – θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη δεν ξέρω τι τελικά θα κάνουν, κι αν προλάβουν - τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Έστω και μέσα από μια συμφωνία πολύ δύσκολη, έχει την ευκαιρία να ασκήσει σε πολλά τη δική της - και Κοινωνική - Πολιτική...

Η δε “μαγική” λεξη "ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ" ας αποκτήσει επιτέλους πραγματικό νόημα, κι ας βοηθήσει σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μεταφορά βαρών από μη έχοντες σε κατέχοντες...

 

Έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει σωστά τα Κοινοτικά κονδύλια και να προχωρήσει το Πρόγραμμα της (σε κάποιους έστω τομείς).

Και περισσότερες ευκαιρίες για να αρχίσει να υλοποιεί μέρος έστω, σημαντικών και αναγκαίων που έχει άλλωστε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό...

Π.χ.

- Μείωση (όχι πάταξη, για να μην παίζουμε με τις λέξεις και ζητάμε ουτοπίες...) διαφθοράς και διαπλοκής, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής,

- Φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής που θα επιτρέψει τη μεταφορά των βαρών στους έχοντες και τους επιτήδειους που μέχρι τώρα ξέφευγαν, αξιοποιώντας και τις σχέσεις τους με το πολιτικό σύστημα.
- ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ όλων των ΤΡΑΓΙΚΩΝ υποθέσεων που έμειναν ανεξιχνίαστες, για ευνόητους λόγους, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (οι διαβόητες λίστες των κλεπτοκρατών).
- Στοχευμένες παρεμβάσεις για να σπάσει το μέγα κύκλωμα της διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική, την οικονομία και τα ΜΜΕ. κ.τ.λ.).

Αλλά έχει και τις ευκαιρίες να επιδείξει ΗΘΟΣ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (που πάντα επικαλείται άλλωστε)...

 

Βέβαια, από τα παραπάνω, ακόμα δεν προχωράει τίποτα!

Και ο λαικισμός – με την κακή εννοείται έννοια – θεριεύει!

Π.χ., δεν πρέπει να βάζει κανείς μέσα στο ΙΔΙΟ τσουβάλι όλους τους δανειολήπτες. Άλλο πράγμα είναι η πρώτη κατοικία των 100 τετραγωνικών στο Περιστέρι και άλλο εκείνη των 200 τετραγωνικών στην Κηφισιά και στο Μαρούσι. Επίσης, άλλο είναι να έχει πληρώσει κάποιος το 60% ή το 40% των δόσεών του και στη συνέχεια να έχει πληγεί έμπρακτα από την κρίση, και άλλο να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ και να περιμένει να πληρώσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι το χρέος του. Προτάσεις δεν έχουμε ακούσει. Μονάχα άναρθρες κραυγές λαϊκισμού…

 

Τα ΙΔΙΑ και με τους απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κ.τ.λ.

 

Για τα οποία δάνεια: Η τράπεζα έδωσε ένα δάνειο και έκρινε ότι με την εγγύηση που ζήτησε το δάνειό της ήταν εξασφαλισμένο. Όσο λάθος έκανε ο δανειολήπτης που αγόρασε «ακριβά», άλλο τόσο λάθος έκανε και η τράπεζα που θεώρησε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή ότι έπρεπε να δώσει αυτό το δάνειο. Γιατί, λοιπόν, να τιμωρείται μόνο ο δανειολήπτης με το να θεωρείται υπεύθυνος με το σύνολο της περιουσίας του;

Κι αυτά, μέσα στη σημερινή κατάσταση, η οποία εξαφανίζει την αγοραστική ζήτηση και ωθεί τις τιμές των ακινήτων όλο και περισσότερο στα ...τάρταρα!

Χώρια δε, που δεν μας λένε το πιο σημαντικό!

Δηλαδή ότι, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία με μία επιμήκυνση μπορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να «ασπρίσουν», αλλά τα μεγάλα «κόκκινα» δάνεια της διαπλοκής!

Τα δάνεια που έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό, στο μεγαλύτερο πλιάτσικο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτά είναι το μεγάλο μέγεθος και το πραγματικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, κι όχι τα στεγαστικά...

 

Την ίδια ώρα:

 

- Πλέον στην Ελλάδα δεν παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ! Όλα εισαγωγής. Πως μπορεί η οικονομία σου να επιζήσει όταν δεν παράγεις τίποτα; Δυστυχώς δεν μπορεί (και γι' αυτό είμαστε πλέον οικονομικοί σκλάβοι...).

- Οι τράπεζες παρότι έχουν πάρει και συνεχίζουν να παίρνουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία από ρευστότητα!
- Παραμένουν ακόμα “κλειστά” δεκάδες επαγγέλματα, όσα ήταν περίπου και πριν πέντε χρόνια!

- Παραμένουν ακόμα πολλές δεκάδες φόροι υπέρ τρίτων, που στρεβλώνουν την οικονομία!

- Δεν έχουν απολυθεί υπάλληλοι, κατάδικοι, κλέφτες, κοπανατζήδες! Εδώ ακόμα δεν έχουν απολύσει υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και για δολοφονίες! Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνουν για να τους απολύσουν; Δικαιολογίες για γραφειοκρατία και κακή νομοθεσία δεν στέκουν. Αύριο αν θέλουν αλλάζουν τον νόμο...

- Συνεχίζει το ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ελληνικό κράτος να έχει ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ κηπουρούς και απορριματοσυλλέκτες με μισθούς μεγαλύτερους από καθηγητές πανεπιστημίων!

- Δεν έχει εφαρμοστεί ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ το ενιαίο μισθολόγιο ακόμη!

- Συνεχίζουν να πληρώνονται χιλιάδες, με πλαστά πτυχία και άλλα πλαστά σχετικά δικαιολογητικά, στο ελληνικό δημόσιο!

- Δήμοι και πρώην Νομαρχίεςσυνεχίζουν να έχουν περισσότερο (και στρεβλά τοποθετημένο στις περισσότερες των περιπτώσεων) προσωπικό απ' όσο πραγματικά χρειάζεται, ή εργάζεται στην πράξη!

- Παραμένει η κρατική διαφθορά ανέγγιχτη και σε επίπεδα παγκόσμιου ρεκόρ!

- Συνεχίζουν να λαμβάνουν σύνταξη άνθρωποι 45 και 50 και 55 ετών, ενόσω το 40% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας! Και θεωρείται ... αδικία (!!!) έστω και τώρα να διορθωθεί η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ αυτή στρέβλωση!!!

- Με εργαλείο την ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ και ΣΥΝΕΧΗ φορολόγηση, ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ (και συνεχίζουν να καταστρέφονται) ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι! Αλλά ταυτόχρονα, άλλοι κλάδοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν έντονα!

- Παραμένουν καταστάσεις (όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες πολλές), που κοστίζουν εκατομμύρια ετησίως για όλους μας, όσο δηλαδή κάποιο χαράτσι (από αυτά που μπαίνουν συνεχώς)!

- Ο ΟΑΕΕ καθημερινά καταστρέφει επαγγελματίες και μικρομεσαίους, γιατί επιβάλλει να πληρωθεί (και υπερβολικά) για κάτι που ΔΕΝ τους παρέχει!

- Με μοχλό την υπερφορολόγηση περιουσιών που αποκτήθηκαν με φορολογημένο πλούτο, δημεύουν τις καταθέσεις και κατάσχουν τις περιουσίες εκατομμυρίων Ελλήνων!

- Εξαφανίζεται με αμείωτους ρυθμούς κάθε ύπαρξη αυτού που λέγεται κοινωνικό κράτος!

- Γίνεται κλοπή του κάθε τελευταίου ταμειακού αποθέματος οικογενειών, μέσω απίστευτων και ΣΥΝΕΧΩΝ φόρων, κάθε είδους!

- Εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι, άρα χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

- Ακόμα και τώρα, είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ αργοί οι ρυθμοί, που οι λίστες φοροφυγάδων συμπατριωτών μας, δεν έχει αποφέρουν καρπούς, από τα εκατοντάδες ΔΙΣ. των εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό από νεόπλουτα τζάκια της Κολομβίας των Βαλκανίων!

- Αυτή η χώρα ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να είναι στους δείκτες, για την “ευκολία επιχειρηματικής δράσης” της παγκόσμιας Τράπεζας, για την “ανταγωνιστικότητα” του Φόρουμ του Νταβός, και της “διαφθοράς” της Διεθνούς Διαφάνειας, ΚΑΤΩ από την Γκάνα, τη Ναμίμπια και τη Σενεγάλη!

- Μια χώρα, στην οποία τα δυο τέως μεγάλα κόμματά έχουν δανειστεί σχεδόν 300 εκ. ευρώ, ακόμα και όταν γνώριζαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα πληρώσουν (κι ας επιχορηγούνται κι από το κράτος...), και πριν σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αμνηστεύουν από το αδίκημα τις απιστίας με ειδικό νόμο, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο τους τραπεζίτες που τα έδωσαν, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς. Δηλαδή λεηλατούν το φορολογούμενο και μετά αμνηστεύουν τους εαυτούς τους!

-Έχουμε φτάσει να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ούτε στο δρόμο (ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις) ή ούτε να κοιμηθούμε στα σπίτια μας (ελπίζω για κάποιους τελικά να μην τους τα πάρουν κι αυτά) χωρίς να κλειδαμπαρωθούμε!

 

 

Η εικόνα και οι προσδοκίες

 

 

- Και γενικότερα, αυτό το τριτοκοσμικό, πελατειακό κράτος, δεν παραμένει καν στάσιμο, αλλά όλο και ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ! Ακόμα και σαν σκουπιδότοπος για τις φυλές μεταναστών του πλανήτη (ή και σαν ιδανική καλοκαιρινή χέστρα για τα ...εκατομμύρια τουριστών)!

Διαβάζεις, π.χ., στα ψιλά: υπεξαίρεση 8,4 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΔ Λάρισας. Ενας υπάλληλος δηλαδή είχε τη δυνατότητα να κάνει τραβηχτικές οκτώμισι εκατομμυρίων! Δεν λέμε καν για κάποιες χιλιάδες ή και κάποιες κατοσταριές χιλιάδες. Λέμε για εκατομμύρια!

Χωρίς να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας. Χωρίς έλεγχο - Χωρίς διασταύρωση στοιχείων - Χωρίς κανένας να διαπιστώσει ότι λείπουν αυτά τα λεφτά.

Που στην τελική, όταν κάποιος τραβάει λεφτά από το συρτάρι, όταν κλέβει, αυτά τα λεφτά από κάπου πρέπει να λείπουνε και κάποιος οφείλει να το δει και να τα ζητήσει.

Και για να λείπουνε τόσα πολλά λεφτά, έχουνε περάσει κάποια χρόνια. Ουδείς όμως πήρε χαμπάρι. Γιατί ουδείς ασχολείται. Και μιλάμε για οκτώμισι εκατομμύρια!!!

Κι όσες τρόικες και κουαρτέτα κι αν έρθουν, όσα μνημόνια κι αν επιβληθούν, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κράτος! Κι όταν ένας απλός υπάλληλος μπορεί τόσο εύκολα να βουτήξει οκτώμισι εκατομμύρια, καταλαβαίνεις τι μπορεί να κάνει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Ενας π.χ., σαν τον Τσοχατζόπουλο, κι όχι μόνο βέβαια...

 

* Συμπέρασμα: Στις πρόσφατες εκλογές, πήρε την ευκαιρία που ήθελε και που έπρεπε. Ο λαός τιμώρησε σκληρά και συρρίκνωσε στις πραγματικές τους δυνάμεις όσους σε μια τέτοια συγκυρία και μόνο για εμμονές, έριξαν την κυβέρνηση! Τιμώρησε επίσης, και πάλι, αυτούς που έχουν δημιουργήσει την τραγική κατάσταση της χώρας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που άμα πανηγυρίζει για τα ...6%, καλά...).
Ας έχει υπόψιν του ότι εάν δεν πράξει όσα υποσχέθηκε για απόδοση Δικαιοσύνης και Ισονομία θα ακολουθήσει κι αυτός, και μάλιστα τάχιστα, την ίδια θλιβερή μοίρα των προηγούμενων ή κι ακόμα χειρότερα...
Μιλάω τουλάχιστον γι' αυτά.

* * * Γιατί αν εξετάσουμε το ζήτημα απόλυτα οικονομικά, τότε αν αυτή η χώρα συνεχίσει να έχει 7 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν εργάζονται σε πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια, ε, τότε, το πολύ – πολύ και το 2018 θα θέλουμε 4ο μνημόνιο. Και με Τσίπρα, και με νεοδημοκράτη πρωθυπουργό, και με Ποτάμι και με ΚΚΕ και με οποιονδήποτε και οτιδήποτε!

Είναι τόσο ...απλό!

 

 

ΥΓ. 1 Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει - όταν πέσει - επειδή δήθεν θα υπάρχει κάποια σοβαρή αντιπρόταση από την αντιπολίτευση, αλλά επειδή η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να μην κυβερνάται.

Η σημερινή αντιπολίτευση άλλωστε, πέραν του ότι δεν δικαιούται δια να ομιλεί, δεν λέει απολύτως τίποτα (χώρια δε, που ζάλισε όλο τον κόσμο με τις συνεχείς στροφές από μνημονιακή σε αντιμνημονιακή, και αντίστροφα)

Η κυβέρνηση της λεγόμενης “Εθνικής Ενότητας” που συνεχίζουν απτόητοι να θέλουν οι Γερμανοί, με την τρελή επιμονή τους για μία κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από… μη πολιτικό (ακόμα και από ...δικαστή) και με την συνδρομή τεχνοκρατών οικονομολόγων (σαν να λέμε με θητεία στον τραπεζικό χώρο) είναι οπωσδήποτε ανιστόρητη και επικίνδυνη από κάθε άποψη.

Ο συνδυασμός θα είναι εκρηκτικός και θα έχει ως αποτέλεσμα το απόλυτο χάος.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζει να παίζεται ένα τέτοιο άθλιο παιγνίδι σε βάρος της ταλαίπωρης αυτής χώρας, με βασικό στόχο και το να επιβιώσει το παλαιό πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα αν αυτό αυτοπροσδιορίζεται ως «νέο» για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας!

Το αν και πως θα αποτραπεί, θα το δούμε...

Αν βέβαια δεν υπάρχει κυβέρνηση, και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεταρρυθμιστική, και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ, αλλά και ΔΙΚΑΙΗ, τότε θα είμαστε καταδικασμένοι να πιούμε το πικρό αυτό μεγάλο ποτήρι μέχρι το τέλος, μέχρι την τελευταία σταγόνα...

 

ΥΓ. 2 Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παράγει περισσότερες απόψεις από αυτές που μπορεί να καταναλώσει, φτάνοντας πολλάκις στη μπουρδολογία. Τελικά και αυτόν τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η χώρα;

 

ΥΓ. 3 Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός των άλλων ευκαιριών, έχει επίσης τη χρυσή ευκαιρία αλλά και τη μεγάλη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να στήσει πάλι στα πόδια της τη δημοκρατική παράταξη. Θεωρώ ότι διαθέτει την ευφυΐα να ξέρει ότι ακόμα και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είχε επιβιώσει και με τα μνημόνια εάν μετά το 2009 είχε τσακίσει τους νταβατζήδες, τους ολιγάρχες, και διάφορα κρατικοδίαιτα παράσιτα, εάν είχε τιμωρήσει όσους ευθύνονται για την καταστροφή και τη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ που ονομάστηκε «κρίση».

Εάν ο λαός έβλεπε Δικαιοσύνη και Ισονομία, θα “έσφιγγε το ζωνάρι” και θα υπέμενε τη λιτότητα, αισθανόμενος όμως δικαιωμένος.

Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, όχι μόνο δεν ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα το 2009, αλλά για μια ακόμη φορά έβαλε τον λαό να πληρώσει τον λογαριασμό και μάλιστα φρόντισε να δικαιολογήσει αυτή την αλητεία με τραμπούκικες δηλώσεις όπως «μαζί τα φάγαμε».

Για αυτό και ο λαός στην πλειοψηφία του τιμώρησε και συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ.

Το μνημόνιο ήταν απλώς η αφορμή…

Τώρα, από ό,τι φαίνεται, ο κλήρος πέφτει στον Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, ακόμα κι έχοντας ήδη υπογράψει το Τρίτο Μνημόνιο. Θα το κάνει; Αν δεν το κάνει, θα βαρύνεται ΚΑΙ με αυτό...

ΥΓ. 4 Όταν κάποιοι καθόμαστε και διαβάζαμε από την πρώτη μέρα τα μνημόνια (κι όχι σαν εκείνους που τα ψήφιζαν...ψυχρά κι αδιάβαστα) κι όταν εμείς οι ίδιοι κάποιοι, φωνάζαμε ότι το 2010 και το 2011 ήταν ο καιρός για την πίεση από τη δική μας πλευρά σαν χώρα ή κι ακόμα για τη ρήξη, την έξοδο κι ότι έπρεπε, οι πολλοί δεν καταλάβαιναν.

Ή δεν ήταν έτοιμοι (τότε) ή είχαν ακόμα κάποιο ...λίπος που μετά τελείωσε, κ.τ.λ.

Σαφώς λοιπόν γελάω με κάποιους όψιμους "αντιμνημονιακούς" που το θυμήθηκαν τώρα για την ...πλέρια επανάσταση (ακόμα και του ΟΧΙ σε αρκετούς από αυτούς).

Κι επειδή αυτό που ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ δεν έγινε το 2010 και το 2011 αν γίνει τώρα, τον πρώτο που ΔΕΝ συμφέρει πλέον είναι ΕΜΕΝΑ και κάποιους σαν εμένα, που πάλι εμείς θα την πληρώσουμε πρώτοι και χειρότερα, πρέπει κάποια πράγματα να γίνονται ΕΓΚΑΙΡΩΣ κατανοητά.
Σε προσωπική κλίμακα, θα χάσω πολύ λιγότερα από πάρα πολλούς άλλους και το κόστος για μένα θα είναι αμελητέο σε σχέση με πάρα πολλούς άλλους. Απλά προσπαθήστε να καταλάβετε πως δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό ακόμη, και πως δεν μας συμφέρει ουσιαστικά την δεδομένη στιγμή.

Και με τους εισβολείς και “εισβολείς” να μπαίνουν κατά χιλιάδες συνεχώς (και να μείνουν τελικά...αμανάτι, σε αυτή την χρεοκοπημένη χώρα)!

 

Και επίσης: Δεν αξίζει στον Τσίπρα, όσες και όποιες διαφωνίες και ενστάσεις έχει κανείς γι' αυτόν, να φύγει αυτός με το ελικόπτερο αντί π.χ. του Καραμανλή, του Αλογοσκούφη, του Γιωργάκη, του Παπακωνσταντίνου, του Σαμαρά, του Βενιζέλου και των λοιπών (γιατί αυτό θα γινόταν μέσα σε 3-4 μέρες αν δεν υπέγραφε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, από αυτά που θα γίνονταν τις επόμενες μέρες στη χώρα)...

Όπως θα είναι κρίμα, ενώ έχει ολόγυρά του τις συγκυρίες και μπορεί - έστω θεωρητικά - να μείνει στην ιστορία του τόπου ως ηγέτης, να καταστραφεί επειδή δεν απέδωσε δικαιοσύνη! Αντιμετωπίζοντας έξι-επτά άχρηστες και τελειωμένες οικογένειες, είτε επιχειρηματικές, είτε πολιτικές, που έτσι κι αλλιώς «φθίνουν» και στα επόμενα (το πολύ) 15 χρόνια δεν θα υπάρχουν καν...
Καταλαβαίνω την αντίδραση πολλών να μην μπορούν να δεχτούν τα νέα μέτρα! Είναι σαφώς λογικό, όπως και λογικό είναι να έχασαν κάποιοι την εμπιστοσύνη τους στην ''αντιμνημονιακή'' κυβέρνηση (ανάλογα και με το τι περίμεναν), όμως μην παίρνετε τόσο εύκολα και αβίαστα, θέσεις και αποφάσεις. Ειδικά αυτή την εποχή. Κυρίως, χωρίς να έχετε εξακριβώσει από έγκυρες πηγές κι από πραγματικά δεδομένα αυτά που λέτε και πρεσβεύετε. Και προσέξτε τι διαβάζετε κι από που ενημερώνεστε.

Ταυτόχρονα βέβαια, σαν χώρα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να προετοιμαστούμε και για έξοδο ή για την επόμενη φάση που θα προωθήσει η Γερμανία (με “διαχωρισμό” Βορρά – Νότου, που τουλάχιστον αν γίνει αυτό δεν θα είμαστε μόνοι μας). Δεν θα αντέξουμε άλλωστε πολύ ακόμα σε τέτοιες λογικές αν δεν αλλάξουν τα απαιτούμενα...

 

Τα υπόλοιπα θα τα ξαναπούμε (αν και σχεδόν όλα τα έχουμε ήδη πει...)!

 

Νάσος Σκούρας - Πύργος

 

Share