Τα δραστηριοποιούμενα Funds και ο ρόλος τους στην Ελλάδα

Πέμ, 10/22/2015 - 09:12

Του Άγγελου Σ.Αγγελόπουλου

Πρώην Πρόεδρου επιμελητηρίου Ηλείας

Τον κυρίαρχο ρόλο στις αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν παίξει και θα παίξουν κυρίως τα αμερικανικά Fundsκαι ακoλουθούν με ενδιαφέρον τα ευρωπαϊκά.

-Τα fundsέχουν κάνει την εμφάνιση τους  προ πολλών ετών αλλά και πρόσφατα στην Αθήνα λόγο της νέας ανεκεφαλεοποίησης των συστημικών ελληνικών τραπεζών που επίκειται.

Σημειώστε ονόματα:YorkCapital,FarallonCapital, QVTFinancial, GreylockCapitalManagement,FintechAdvisors,GranthanMayo,IconCapitalElliotAssoliates,FGHeinisphere, LeonBlack, ApolloGlobal, Management, Bakpost, Centerbridge, MarakhonAsset,ManagementStrategi,ValueParters,Gerberus.Το Dremeus, συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιο της πολλά ομογενειακά κεφάλαια στον τουρισμό – ξενοδοχειακό κλάδο.

-Ομογενειακά κεφάλαια ,πάντως μπορεί να κρύβονται πίσω και από αλλά επενδυτικά κεφάλαια .Όπως για παράδειγμα το HellenicRecoveryFund,και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, για να αντιληφθεί κανείς τον «Ελληνικό Χαρακτήρα» ή το Fundπου διαχειρίζεται ο Κ.JohnCalanosο οποίος όπως μαρτυρά το ονομά του ,είναι και ο ίδιος μέλος της ομογένειας των Η.Π.Α (το Fund του ονομάζεται Calanosinvestmentsκαι εκτός από τράπεζες ενδιαφέρεται και για επενδυτικές ευκαιρίες όπου και αν αυτές εντοπίζονται).

-Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην αναφερθώ και σε επενδυτικούς βραχίονες των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών .Σ΄αυτή την κατηγορία ,ιδιαίτερη θέση κατέχουν η J.P.Morgan,η οποία, εδώ και χρόνια ,είναι σταθερός σύμβουλος της Alphabank, η GoldmanSachs , η οποία λειτουργεί δίπλα στον όμιλο τράπεζας Πειραιώς η Citigroup, που «παίζει» με την Alphabank , αλλά και η DeutscheBank η Barclays, η HSBC και η MerrilLynch.Σε κάποιες περιπτώσεις τα Fundsτων εν λόγο τραπεζών παίζουν το ρόλο του «σωλήνα» για να διοχετεύουν στην Ελλάδα και στις συστημικές  τράπεζες κεφάλαια .Το ίδιο ισχύει και με τα κεφάλαια αμοιβαίων κολλοσών παγκοσμίως ,όπως για παράδειγμα , αυτά των Fidelity, της Blackrockκαι της περίφημης …,μεγαλύτερης στο κόσμο στις επενδύσεις της στα ομόλογα η Pimco.

-Οι προσφορές , το παζάρι άρχισε με τις ελληνικές τράπεζες . Τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ανέρχονται σε 105 δις.Ευρω. Εξ αυτών το 65δις. είναι επιχειρηματικά, τα 35δις. είναι στεγαστικά και μικρό μεσαίων επιχειρήσεων και 5 δις. Ευρώ είναι καταναλωτικά κάρτες .Το 60% των εταιρικών δανείων θα μπουν σε εκκαθάριση.

-Οι δανειστές πιέζουν για μαζικές πώλησης των συγκεκριμένων χορηγήσεων σε distressedFunds. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι η εκκαθάριση θα μπει στην τελική της ευθεία, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την επικείμενη ανακεφαλεοποίηση των τραπεζών .Στις επιτροπές δανείων των τεσσάρων Δ.Σ των τραπεζών θα τοποθετηθούν ξένα στελέχη ως επικεφαλής ,που θα αναλάβουν και την «ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»…

-Οι πληροφορίες μου από τα κέντρα παγκοσμίου οικονομίας οι πρώτες αγοροπωλησίες από τα distressedFundsθα γίνουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, με τον υπ’αρθ. νόμο 4334/2015-τροποποιησεις στον κώδικα πολιτικής οικονομίας και οι πράξεις θα γίνουν νόμιμες.

-Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου ,στο σημείο εκείνο που απαγορεύει σήμερα την πώληση των επισφαλών χορηγήσεων σε τρίτους.

-Η ημερομηνία –ορόσημο συμφωνήθηκε ανάμεσα ,στους τροικανούς τους θεσμούς και τα κουαρτέτα ,με την κυβέρνηση να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και ίσως θα είναι η 18 Δεκεμβρίου 2015 με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι την 12η Νοεμβρίου 2015.Ημερομηνια σταθμός για τις τράπεζες και τον ελληνικό λαό η 18η Δεκεμβρίου 2015 πιθανότατα.

-Είναι μύθος ότι τα στεγαστικά δάνεια μένουν στο απόβλητο και δεν θα επηρεαστούν άμεσα από την ανώτερη λύση.

-Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στις τραπεζικές διακινήσεις για παρατηρήσεις 140.000 δάνεια επιχειρηματικά και 90.000 στεγαστικά θα μπουν στο στόχαστρο .Αυτά θα είναι η εμπροσθοφυλακή δανείων 64-70 δις.Ευρω τα οποία θα βγουν στο σφυρί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες

-Ασφαλώς θα θέλετε να μάθετε τι χρήματα προσέφεραν τα Fund στις ελληνικές τράπεζες και στην κυβέρνηση, για την εξαγορά των κόκκινων δανείων.

-Για τα καταναλωτικά που δεν έχουν καμιά διασφάλιση προσφέρεται έκπτωση 95%, δηλαδή προσφέρουν 5% για να τα αγοράσουν.(π.χ. στα 10000 Ευρώ προσφέρουν για αγορά 500 Ευρώ)

-Για τα επιχειρηματικά εκτός ναυτιλιακών προσφέρουν το 20% της αξίας τους .Για τα ναυτιλιακά που είναι και τα ποιο σίγουρα, προσφέρουν 25% και είναι το μεγαλύτερο πόσο που πληρώνουν , για κάθε είδους αγοράς δανείων .Για τα στεγαστικά και των μικρομεσαίων που έχουν εμπράγματες  εξασφαλύσεις (προσημειώσεις –υποθήκες) προσφέρουν 15% έως 20% γιατί είναι  οι τιμές τους υπερτιμημένες και η τρέχουσα αξία τους έχει υποτιμηθεί πολύ με την κατάρρευση της αξίας των ακινήτων.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ειδοποιηθούν τους πελάτες τους και οι πρώτοι που έχουν ενημερωθεί είναι οι ξενοδόχοι ,ιχθυοκαλληργητές και κατασκευαστικές, μεγάλες- μικρές.

-Οι πολιτικοί μας  τη άποψη έχουν για το διασυρμό αυτόν του ελληνικού λαού;

- Περιμένουμε δημόσια την άποψη τους.

Share