"Μαιμού Παραπληγικοί" γιατροί στην Λέσβο

Πέμ, 02/03/2011 - 07:44

«Παραπληγικοί» είναι σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης περίπου 30 γιατροί των κέντρων υγείας της Λέσβου.

Πρόκειται για ένα «τέχνασμα» που χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση προκειμένου να τους επιστρέψει το«επίδομα τροφής» που είχε παρακρατηθείαπό τους μισθούς τους.

Η υπόθεση αποτελεί κλασικό παράδειγμα γραφειοκρατικής τρέλας που μετράει πάνω από τρία χρόνια «επεισοδίων» με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο κατέληξε να«βαφτίσει» παραπληγικούς τους γιατρούς.

Το ποσό ήταν 35 ευρώ το μήνα και κάλυπτε την αγορά «κολατσιού»τις ημέρες των εφημεριών.

Το 2008 το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να χορηγε ίστους επιμελητές γιατρούς των κέντρων υγείας "όπως και στους αγροτικούς γιατρούς" «επίδομα τροφής».

Αργότερα όμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκρινε ότι κακώς καταβαλλόταν το συγκεκριμένο επίδομα. Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητούσε όσα χρήματα είχαν πάρει μέχρι τότε οι γιατροί να επιστραφούν και συγκεκριμένα να παρακρατούνται από τη μισθοδοσία τους σε μηνιαίες δόσεις.

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που αφορούσε και το σύστημα των εφημεριών, μια διάταξή του δικαίωνε τους γιατρούς καιπροέβλεπε την επιστροφή του συγκεκριμένου επιδόματος που είχε παρακρατηθεί.

Τότε προέκυψε ένα καθαρά γραφειοκρατικό εμπόδιο δεδομένου ότι, αν το επίδομα αυτό είχε καταχωριστεί στις καταστάσεις μισθοδοσίας ως «διάφορες αποδοχές», τότε θα φορολογούνταν και οι γιατροί, οι οποίοι βέβαια είχαν ήδη φορολογηθεί γι' αυτό όταν τους είχε αρχικά καταβληθεί, θα έπρεπε να επιβαρυνθούν ξανά και τώρα που τους επιστρεφόταν.

Για να μη συμβεί αυτό, θα έπρεπε στις φόρμες μισθοδοσίας να ενταχθεί το ποσό αυτό σε κωδικό που δεν φορολογείται. Ο μόνος τέτοιος κωδικός που βρέθηκε ήταν το «επίδομα παραπληγίας».

Ετσι οι γιατροί εμφανίστηκαν «παραπληγικοί» και άρχισαν να παίρνουν το «επίδομα» κάθε μήνα, μέχρι να πάρει ο καθένας πίσω το ποσό που του είχε παρακρατηθεί.

Share