Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα νοσοκομεία

Κυρ, 01/23/2011 - 06:30

Ογδόντα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Παράλληλα, 24 πορίσματα διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό από τους επιθεωρητές της ζημιάς του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπέβαλε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενέργησε το 2010 στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοικήσης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο: «στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου, 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και Νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάσθηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές Υγείας, μεγάλο σκάνδαλο εντοπίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου η οικονομική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 974.676,17 ευρώ εξαιτίας παραβάσεων σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού κ.α.

Ήδη το πόρισμά τους διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης πήρε μια ακόμη υπόθεση στο ίδιο νοσοκομείο που αφορούσε προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών για τα έτη 2005 - 2006 ποσού 16.938 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού.

Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης μίλησε την Παρασκευή και στη σύσκεψη των διοικητών νοσοκομείων υπό τον υπουργό Υγείας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ανερχόταν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω διοικητής επί πέντε μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.

Share