Δ.Χιόνης: Η γιορτή της Δημοκρατίας

Πέμ, 05/03/2012 - 21:40

2500 χρόνια πριν στον τόπο αυτό, τον δικό μας, γεννήθηκε και καθιερώθηκε η ιδέα της δημοκρατίας. Τόσο μεγάλη θεωρήθηκε η συμβολή της πατρίδας μας στις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις παγκοσμίως που στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου η ρίζα της λέξης ήταν και παραμένει ελληνική.

Στο πέρασμα του χρόνου πολλοί την επιβουλευτήκαν, την προσέβαλλαν και την κατέλυσαν. Κι ακόμη περισσότεροι την υπερασπιστήκαν, την αποκατέστησαν και  την  προστάτευσαν.

Αύριο είναι μέρα μνήμης και γιορτής μαζί. Μνήμης και σεβασμού για όλους αυτούς  που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της. Την ελεύθερη έκφραση, την  διακίνηση ιδεών, την αυτοδιαχείριση και την ανεξαρτησία.

Είναι και μέρα χαράς και γιορτής, γιατί  αυτά που μας παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές, καλούμαστε να τα τιμήσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε. Ιερό δικαίωμα και καθήκον. Δικαίωμα γιατί όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη ν? αλλάξουμε την πορεία του τόπου και να απαλλαγούμε σιγά σιγά από βάρη που υποχρεωθήκαμε να επωμιστούμε χωρίς τη θέλησή μας. Και καθήκον ταυτόχρονα γιατί με τις επιλογές μας  δεσμεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι οι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Η δύναμη που μας εμπιστευτήκαν οι πρόγονοί μας γεννά βαριές υποχρεώσεις. Ψύχραιμη και καθαρή σκέψη, απαλλαγμένη από συναισθηματική φόρτιση και εντάσεις. Συνετή και ζυγισμένη απόφαση, στηριγμένη σε επιχειρήματα και ρεαλισμό.  Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης μας παρέχει τη δυνατότητα να ακούσουμε όλες τις απόψεις, να τις αξιολογήσουμε και να επιλέξουμε. Η τελική ευθύνη ήταν και  παραμένει ολοκληρωτικά δική μας. Οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να συγχωρήσουν επιπόλαιες και καταστροφικές επιλογές με το ελαφρυντικό ότι ελήφθησαν «εν βρασμώ» ψυχής.

Πάνω απ? όλα η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Παρουσία και διεκδίκηση.  Τα προβλήματα είναι μεγάλα, η ζωή και η επιβίωση δύσκολη. Καμιά φορά δυσβάστακτη. Τα πράγματα όμως αλλάζουν από αυτούς που είναι παρόντες. Στην αυριανή γιορτή της δημοκρατίας είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ας είμαστε εκεί να τη γιορτάσουμε παρέα

Share