Κ.Τζαβάρας: Τεράστια η ταλαιπωρία και μεγάλοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Πέμ, 04/26/2012 - 14:33

Την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για άμεση επαναλειτουργία του καινούργιου Νοσοκομείου Πύργου , το οποίο αποτελεί αποκορύφωμα της προχειρότητας αλλά και της αδιαφορίας που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα τα ζητήματα υγείας στο Νομό, υπογραμμίζει με παρέμβασή του προς την ηγεσία του υπ. Υγείας καθώς άλλους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΠΑΝΟΜ κ.α.), ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας.

Ο βουλευτής Ηλείας στην παρέμβασή του χαρακτήρισε σαν ζωτικής σημασίας θέμα, την γρήγορη αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν στο Νοσοκομείο κατά τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή του Πύργου, προκειμένου όπως επεσήμανε να εκλείψει η πρωτοφανής ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος.

Ακόμη γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν , αυτή τη στιγμή μόνο τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται στο Νοσοκομείο Πύργου , ενώ το κύριο βάρος της περίθαλψης από το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού έχει πέσει στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας που κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι υπερβάλουν εαυτούς- και χωρίς τις απαραίτητες οικονομικές απολαβές- για να ανταποκρίνονται στα πολλαπλά καθημερινά καθήκοντά τους.

Η κατάσταση που βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηλείας, μόνο σαν τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας , αφού μόνο στον Παθολογικό τομέα λειτουργούν 10 κρεβάτια, στην Καρδιολογική κλινική στο ισόγειο 4-5, στην Παιδιατρική 4 και περίπου 2 κρεβάτια στη ΜΕΘ. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Χειρουργική και η

Γυναικολογική κλινική.
Ταλαιπωρία και επιβάρυνση για τις αιμοκαθάρσεις
Εξάλλου όπως τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. , σε πρωτοφανή ταλαιπωρία αλλά και απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που χρειάζονται αιμοκάθαρση και μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από τις πλημμύρες, αναγκαστικά πηγαίνουν στην ιδιωτική σε Μονάδα, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τεράστιο κόστος κατά τις μετακινήσεις τους.

"Τα 400 ευρώ μηνιαίως που χορηγούνται με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου σαν έξοδα κίνησης για τις αιμοκαθάρσεις δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, αφού πολλοί από τους πάσχοντες μετακινούνται από μακρινές περιοχές όπως τη Φιγαλεία, Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα κλπ. Έτσι κοντά στην πρωτοφανή ταλαιπωρία τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας" δήλωσε ο κ. Τζαβάρας.

Η επαναλειτουργία
Οι προοπτικές εξάλλου για την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές , αφού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η τεχνική αποκατάσταση των μηχανημάτων που πλημμύρισαν, αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Μαίου.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι σίγουρο αφού επί το πλείστον τα ανταλλακτικά που απαιτούνται , έχουν προέλευση από το εξωτερικό χωρίς κανένας να γνωρίζει τι θα μεσολαβήσει.

Ο βουλευτής Ηλείας ανάφερε στην παρέμβασή του πως στο διάστημα που μεσολαβεί εκτός από την τεράστια ταλαιπωρία , τίθενται διαρκώς σε κίνδυνο η δημόσια υγεία στο Νομό , αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο Αμαλιάδας με 80 κρεβάτια , σε όλες τις ανάγκες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων...
Μοιραία λοιπόν, υπογράμμισε , ακόμη και για απλές περιπτώσεις οι ασθενείς και όσοι έχουν ανάγκη στέλνονται στα Νοσοκομεία της Πάτρας, όπου όμως κι εκεί πέρα από τα έξοδα και την ταλαιπωρία , παρατηρούνται συσσωρευμένα προβλήματα περίθαλψης.

"Η Ηλεία ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας , όπου κι εκεί οι σκοπιμότητες , τα συμφέροντα, οι εκλογικές φιέστες αλλά και η ανικανότητα , οδήγησαν στο σημείο οι πολίτες κυριολεκτικά να...εύχονται να μη συμβεί κάτι άσχημο στους ίδιους και στους δικούς τους ανθρώπους..." κατέληξε ο βουλευτής Ηλείας.

 

Share