Θ.Βλαγκούλης: Προτάσεις για έργα πνοής και ανάπτυξης για την Ηλεία

Σάβ, 04/21/2012 - 19:09

Υπόμνημα διαβίβασε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Γ. Βλαγκούλης στον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την Ηλεία.

Στην εξομάλυνση και αποκατάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων , στοχεύει ως κυβέρνηση η Ν.Δ. , με την Ηλεία να αποτελεί ισχυρή απεικόνιση αυτών των ανισοτήτων μετά τις φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη και άμεση ανασυγκρότησή της.

Ωστόσο προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη ,  αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση και συγκρότηση συγκεκριμένου προγράμματος,  που θα αφοράει την Περιφέρεια και ειδικότερα τον πολύπαθο νομό Ηλείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο υποψήφιος βουλευτής του νομού Ηλείας της Ν.Δ. Θόδωρος Βλαγκούλης ο οποίος επί σειρά ετών είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων του νομού, θέλοντας να συμβάλλει από την πλευρά του στη σύνταξη αναπτυξιακού προγράμματος για τον τόπο, έχει ήδη διαβιβάσει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας του ότι ως κυβέρνηση  κ ως Πρωθυπουργός  θα πρέπει να αποκαταστήσει τις αδικίες που διαπράττονται για πολλά χρόνια σε βάρος της Ηλείας αλλά και των πολιτών της.

 

Οι προτάσεις

Αναλυτικά οι σημαντικότερες επισημάνσεις που αφορούν την ανάπτυξη του νομού Ηλείας  , μέσα  από την πολύχρονη πορεία του κ. Βλαγκούλη  κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του, περιλαμβάνουν τα εξής:

-Την ανάγκη εφαρμογής συγκροτημένων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης για τον Νομό αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε γεωγραφικής περιοχής . Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις των ΣΧΟΟΑΠ από τους δήμους που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα που είχαν θεσπιστεί από τις ζώνες οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ)  και να δοθούν επενδυτικά κίνητρα από τους επενδυτές στις παραλιακές περιοχές.

-Για τον Νομό μας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα  και με τα υψηλότερα κίνητρα επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε στους τομείς τουρισμού , πολιτισμού ,μεταποίησης ?τυποποίησης αγροτικών προϊόντων  καθώς και έργα βελτίωσης του πρωτογενούς τομέα , όπως είναι το φράγμα Πηνειού που δεν συντηρείται ,δεν εκσυγχρονίζεται και δεν επεκτείνεται το αρδευτικό δίκτυο στις μη αρδευόμενες περιοχές (Βουπρασίας κ.λ.π. και του οροπεδίου Φολόης )

-Να δοθούν κίνητρα στην δημιουργία μονάδων μεταποίησης τυποποίησης ( όπως ελαιόλαδο, χυμοποίηση εσπεριδοειδών )

-Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τους επενδυτές .

-Να επανεξετασθεί ο συντελεστής δόμησης για επενδυτικές τουριστικές δραστηριότητες γιατί ο υπάρχων σημερινός συντελεστής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τουριστικής αντίληψης .

-Να γίνει χωροθέτηση δύο μεγάλων εμπορευματικών κέντρων προώθησης αγροτικών προϊόντων .

-Άμεση χρηματοδότηση και συντήρηση του ήδη υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου στο φράγμα Αλφειού και Πηνειού.

-Χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων σε Πύργο και Αμαλιάδα .

-Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης , Καϊάφα και Κουνουπελίου Βουπρασίας

-Δημιουργία κωπηλατικών κέντρων στη λίμνη Καϊάφα και στο φράγμα Πηνειού.

-Αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου

-Αξιοποίηση των περιοχών Αρχαίας Ηλίδας , Αρχαίας Ολυμπίας και της υπόλοιπης πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει ο Νομός μας, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των Αρχαιολογικών χώρων. .

 

Κίνητρα

-Να δοθούν κίνητρα σε ορεινές περιοχές του Νομού για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (Πηνεία ,Ανδρίτσαινα , οροπέδιο Φολόης )

-Να ενταχθεί ο νομός Ηλείας σε ειδική ζώνη όπου θα υπάρχουν οι δυνατότητες παροχής κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Επισημαίνεται ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη για σύνταξη ειδικών σχεδίων ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές για να κρατήσουμε τους κατοίκους στις εστίες τους.

-Να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών ?απορριμμάτων και να υπάρχουν επενδυτικά κέντρα κατασκευής τουριστικών μονάδων.

-Για την εφαρμογή του προγράμματος περιφέρειας και ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρξει και απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δυστυχώς σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό.

Κλείνοντας ο κ. Βλαγκούλης στο υπόμνημα του επισημαίνει ότι η φωνή του στη μετεκλογική του πορεία και μέσα από τη Βουλή που θα τον στείλουν οι Ηλείοι πολίτες με την θετική τους ψήφο θα είναι πιο μαχητική και διεκδικητική για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Ηλείας που αγαπά στη πράξη και όχι στα λόγια πράγμα το οποίον το γνωρίζουν πολύ καλά και όλοι οι Ηλείοι πολίτες.

 

Share