Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πύργου για τις "Λίμνες"

Τετ, 10/02/2013 - 10:10

Μετά από αδράνεια πολλών δεκαετιών λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, οι δήμοι του νομού Ηλείας, με ιδιαίτερη τη συμβολή του δήμου της πρωτεύουσας, προχωρούν με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του μεγάλου έργου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, των στερεών αποβλήτων και του ΧΥΤΥ, που έχουν χωροθετηθεί μεταξύ Πύργου και Αμαλιάδας, στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, έχουν ήδη δημοπρατηθεί και μέσα στο 2013 αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης δύο ετών. Με το έργο αυτό οι δήμοι του νομού γυρίζουν σελίδα. Ο εφιάλτης των σκουπιδιών δεν θα χτυπήσει ξανά τη πόρτα μας.

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι την αποπεράτωση των έργων, οι κοινωνίες πρέπει να επιβιώσουν. Τα σκουπίδια πρέπει να απομακρύνονται από τις πόλεις και τα χωριά. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές. Για τις περιοχές που η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών δεν εξασφάλισε ούτε έναν ΧΥΤΑ, και εδώ συγκαταλέγεται ολόκληρη σχεδόν η Πελοπόννησος, ο μόνος αποδεκτός από τους κανονισμούς της Ε.Ε. τρόπος διαχείρισης, είναι η προσωρινή αποθήκευση με τη μέθοδο της δεματοποίησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Για το λόγο αυτό οι δήμοι που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ προμηθεύονται και εγκαθιστούν δεματοποιητές. Ξέρουμε καλά πως η δεματοποίηση δεν είναι λύση. Αλλά είναι η ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ, ΝΟΜΙΜΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναζητούσαμε νέο χώρο για τη μεταφορά του δεματοποιητή, μετά τον κορεσμό αλλά και τη λήξη των περιβαλλοντικών όρων στη θέση Ποτόκι. Εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος για χώρο-δασική έκταση που βρίσκεται δίπλα στον παλαιό ΧΑΔΑ του τέως δήμου Βώλακος. Λάβαμε όλες τις εγκρίσεις που προβλέπονται από τις αυστηρότατες περιβαλλοντικές διατάξεις. Εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, το δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών ,από την Υπηρεσία Υδάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση ειδικές διατάξεις επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση διαχείρισης απορριμμάτων τόσο σε περιοχές ΖΟΕ όσο και σε δασικές εκτάσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται σε έξι έως δέκα φορές μεγαλύτερη απόσταση από την προβλεπόμενη, από οικιακή εγκατάσταση, έτσι ώστε κάθε πιθανή όχληση ελαχιστοποιείται ή ακόμη και μηδενίζεται. Επαναλαμβάνω ότι ο χώρος που μας παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο είναι μικρός οπότε δεν επαρκεί για την αποθήκευση και την παραμονή των δεμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό τα δέματα θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους που θα αδειοδοτηθούν για το σκοπό αυτό.

Κατανοούμε την ανησυχία των δύο, τριών ιδιοκτητών κτημάτων που γειτνιάζουν με το χώρο. Ζητούμε την ανοχή τους, την κατανόηση του προβλήματος και τη συνεργασία τους. Ζητούμε επίσης από τους λοιπούς συμπολίτες που διαμαρτύρονται ,να κατανοήσουν τις διαστάσεις και το μέγεθος του προβλήματος. Ενός προβλήματος που δεν προσφέρεται για παραταξιακές ή πολιτικές αντιδικίες. Γιατί αφορά την υγεία και τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων .

Η διαμαρτυρία γίνεται στείρα άρνηση όταν δεν συνοδεύεται από πρόταση. Πρόταση ρεαλιστική, που μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα, αυτή τη στιγμή. Προτάσεις που αφορούν το μέλλον δεν λύνουν το πρόβλημα.  Πρόταση για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας μέχρι τη λειτουργία του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.

Η δική μας πρόταση είναι το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ που με τόσο αγώνα έχουμε δρομολογήσει ,και η δεματοποίηση μέχρι τη λειτουργία τους. Δυστυχώς η διαμαρτυρία χωρίς πρόταση, η στείρα άρνηση, οδηγούν σε ένα μόνο αποτέλεσμα : Να πνιγούν οι πόλεις και τα χωριά μας στα σκουπίδια.

Οι μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, και όχι μόνον, έχουν αυτή τη στιγμή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η Πολιτεία, διαπιστώνοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί και βλέποντας το αδιέξοδο,, συμπαρίσταται . Οι πολίτες θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας;

Share