«Χρυσό μετάλλιο» παίρνει γιατρός από την Ηλεία στις συνταγογραφήσεις

Παρ, 03/02/2012 - 11:19

Παρά τη δημοσιονομική κρίση και την προσπάθεια που καταβάλλεται για έλεγχο των δημόσιων δαπανών, το «πάρτι» στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης καλά κρατεί. Αυτό καταδεικνύει η λίστα με τους 11 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που αναδεικνύονται «ολυμπιονίκες» -κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας- στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Το περίεργο είναι πως στη συγκεκριμένη λίστα οι τέσσερις πρώτοι γιατροί δραστηριοποιούνται στην Δυτική Ελλάδα. «Χρυσό μετάλλιο» παίρνει γιατρός από την Ηλεία, αργυρό γιατρός από το Αγρίνιο και χάλκινο... γιατρός από την Πάτρα. Εμπλεκόμενος και γιατρός από την περιοχή της Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός από την Αχαϊα είναι ιδιώτης, όμως το περιβάλλον του ισχυρίζεται πως δεν αποκλείεται να έχει πέσει θύμα κομματικής δίωξης.

Οπως γράφει σήμερα ο "Κόσμος", στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται παθολόγος από την Ηλεία, που συνταγογράφησε, για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011, 5.776 συνταγές χρεώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 408.000 ευρώ. Αντίστοιχα, γιατρός στο Αγρίνιο έγραψε για το ίδιο διάστημα 5.000 συνταγές, συνολικού κόστους 303.000 ευρώ, ενώ οι 5.400 συνταγές φαρμάκων συναδέλφου του στο Διδυμότειχο «επιβάρυναν» τον οργανισμό με 297.000 ευρώ. Η ίδια «συνταγή» και από γιατρό στην Αχαΐα, που συνταγογράφησε το διάστημα αυτών των μηνών 4.192 φορές, με κόστος φαρμάκων 270.000 ευρώ. Γιατρός, σε περιοχή της Ζακύνθου με 150 κατοίκους πληθυσμό, έγραψε κατά τη διάρκεια ενός μήνα 1.000 συνταγές!

Περίπου 80 οι περιπτώσεις των γιατρών
Τα στοιχεία αυτά, που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός Ανδ. Λοβέρδος, έχουν ήδη σταλεί στις εισαγγελικές αρχές. Οι έντεκα γιατροί παρενέβησαν τους κανόνες του κώδικα της συνταγογράφησης και αναμένεται να κληθούν από το ΙΚΑ για εξηγήσεις.
Όπως σημείωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι υποθέσεις θα προχωρήσουν καθότι όσες ποινές επιβάλλονταν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αναβάλλονταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γιατροί τη γλίτωσαν .

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απείλησε να ανακαλέσει το μέτρο της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, αν συνεχίσει η σπατάλη, και η υπερσυνταγογράφηση.
Ο ΕΟΠΥΥ, από τους ελέγχους που γίνονται, έχει εντοπίσει τουλάχιστον 70-80 περιπτώσεις γιατρών με υψηλό αριθμό και κόστος συνταγών, μεταξύ αυτών και ενός κυτταρολόγου που έχει γράψει 116 συνταγές, αξίας 1.300 ευρώ εκάστη.
Οπως δήλωσε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, ο έλεγχος δεν είναι εύκολος καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ειδικότητα του γιατρού και ο αριθμός των ασθενών που δέχεται.

Πηγή:Dete.gr

Share