Εθελοντική Αιμοδοσία απο το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών

Πέμ, 11/17/2011 - 13:19

H φιλοσοφία του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών περιλαμβάνει την επανάληψη δράσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να πετύχει τους στόχους του.

Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και σε αγαστή συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών διοργανώνει τη 2η εθελοντική Αιμοδοσία του την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 από τις 09.30-13.30 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας (ισόγειο) όπου θα βρίσκεται εγκατεστημένη η κινητή μονάδα.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καθώς η ζήτηση για φιάλες αίματος υπερκαλύπτει την προσφορά μεταφέροντας παράλληλα ένα μήνυμα ζωής στην τοπική κοινωνία.

 

Πληροφορίες για την αιμοδοσία

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ:
1. Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977
2. Όποιος έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς την συστηματική χρήση προφυλακτικών μέτρων την τελευταία δεκαετία. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ:
1. Μπορεί να δώσει αίμα κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18-65 ετών. Ηλικίες 17-18 γίνονται δεκτές με γραπτή συγκατάθεση γονέων/κηδεμόνων
2. Να είναι ξεκούραστος και ήρεμος πριν την αιμοληψία
3. Να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ (>6 ώρες)
4. Να έχει φάει ελαφρύ πρωινό ή αν αιμοδοτήσει απόγευμα να έχουν περάσει 3 ώρες από το γεύμα του
5. Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
6. Να έχουν περάσει για τους άνδρες 3 μήνες από την τελευταία φορά που αιμοδότησαν και για τις γυναίκες 4 μήνες.
7. Να μην έχουν κάνει τους τελευταίους 4 μήνες τατουάζ, τοποθέτηση κοσμημάτων δια αιχμηρού οργάνου, ράμματα

Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά. Όσοι διαθέτουν κάρτα αιμοδότη να την έχουν μαζί τους.

Σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα (Ν3528/2007 ΦΕΚ 26 τΑ) παράφραφος 5 του άρθρου 50 ο δημόσιος υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δυο (2) ημερών.

* Οι πληροφορίες που αναφέρουμε σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να μπορεί να είναι αιμοδότης προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλλεγύης.

Share