Νέα τάξη στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

Παρ, 01/21/2011 - 01:50

Νέα τάξη στο συνεταιριστικό κίνημα με τρεις μορφές οργάνωσης των αγροτών, φέρνουν οι προτάσεις για την Αναμόρφωση των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με τους υφυπουργούς Γιάννη Κουτσούκο και Μιλένα Αποστολάκη την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, που θα τεθούν τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο και αποσαφηνίζονται οι συγχύσεις που κυριαρχούν στο ποιες είναι και τι νομική μορφή έχουν οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις:

- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ):  Όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι  και διέπονται από τους ίδιους κανόνες συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

- Αγροτικές Εταιρικές  Συμπράξεις (ΑΕΣ): Οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρίες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

- Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ): Αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε  κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα μόνο εφόσον πληρούν το προαναφερθέν πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις από το κατεστημένο συνεταιριστικό κίνημα αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση του ΥΠΑΑΤ που αφορά την άμεση εκλογή των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ από τους αγρότες. Στο κείμενο προβλέπεται ότι «η διαδικασία άμεσης Δημοκρατίας στην εκλογή των συνεταιριστικών οργάνων και της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα από καθολική ψηφοφορία των παραγωγών, γίνεται αποφασιστική και απαρέγκλιτη προϋπόθεση της όποιας αξιολόγησης και νομιμοποίησης.».

Στα πλαίσια των προτάσεων, προωθείται ριζική αλλαγή στη δομή και λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ που μετατρέπεται σε Πανελλήνια Ένωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΣΑΓΟ), την οποία εκλέγουν οι οργανώσεις και των τριών κατηγοριών που συμμετέχουν στο Μητρώο και των οποίων αποτελεί τη συντονιστική οργάνωση. Όπως αναφέρεται, η εκλογή των μελών της Γενικής Συνέλευσης, που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Μητρώο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι ΑΣΟ, ΑΕΣ και ΟΠ ενεργεοί και ανενεργοί. Αν για δύο χρόνια κάποιος συνεταιρισμός είναι μη ενεργός τότε θα οδηγείται σε εκκαθάριση και θα διαγράφονται. Όσον αφορά στις εταιρείες και στις ομάδες παραγωγών (ΟΠ) η οποίες θα μπουν επίσης στο μητρώο θα πρέπει να πούμε ότι θα διαγράφονται στα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα ξεκινήσει μια διαβούλευση η οποία θα κρατήσει ένα μήνα και μετά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση.

Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα για τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος. Παράλληλα, όμως ζητά διευκρινήσεις στις αλλαγές που προτείνονται για την τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής με καθολική ψηφοφορία.

Share