Για την προστασία της βιοποικιλότητας του Νομού Ηλείας

Πέμ, 01/20/2011 - 07:30

Την αποκατάσταση του δασικού κεφαλαίου του Νομού Ηλείας και την αύξηση του αριθμού των δασικών υπαλλήλων, για την αποτελεσματική φύλαξη των δασών, ζήτησε από την Υπουργό Περιβάλλοντος η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του Νομοσχεδίου με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις».

 Η κ. Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς προστασίας περιοχής Νatura το δάσος της Στροφυλιάς του Καϊάφα, με δεδομένο ότι εκτός των άλλων, φέτος οι δασικοί υπάλληλοι στο Νομό θα είναι μειωμένοι κατά 45%, αντί να αυξηθούν.

 O νομός Ηλείας έχει εξαιρετικής ποιότητας και βιοποικιλότητας δάσος και το ΥΠΕΚΑ πρέπει να θεσπίσει μηχανισμούς επιτήρησης για να τα προστατεύσει. Χρειάζεται επίσης να βρεθούν χρηματοδοτικά μέσα για να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία, που ζει μέσα στη φύση, προκειμένου να έχει κίνητρα για να την προστατεύει. Η Βουλευτής Επικρατείας θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, συγκεκριμένες προτάσεις για την εύρεση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων.

 Η Βουλευτής, εξάλλου, επεσήμανε σχετικά με το πολυσυζητημένο άρθρο 9, με το οποίο ορίζεται στα 10 στρέμματα η αρτιότητα ενός τμήματος γης εκτός σχεδίου πόλης, εντός ζωνών ειδικής προστασίας ότι, αν δεν καταργηθεί ή δεν τροποποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ, η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο στο σύνολό του. Η κ. Αυγερινοπούλου στην εισήγησή της τόνισε ότι το άρθρο είναι κοινωνικά άδικο και στερείται περιβαλλοντικής και επιστημονικής βάσης. Προσέθεσε δε, ότι και άλλα άρθρα χρήζουν βελτιώσεων πριν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Share