Απεργούν φαρμακοποιοί, δικηγόροι

Τετ, 01/19/2011 - 06:59

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις προχωρούν φαρμακοποιοί και δικηγόροι, αντιδρώντας στο προωθούμενο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει «πως είναι σαφέστατη η ρητή απόφασή της για τα κλειστά επαγγέλματα».

Οι ρυθμίσεις για τον κλάδο των φαρμακοποιών, κάτω από τις πιέσεις της τρόικας, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας, με συμμετοχή και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 19, 20 και 21 Ιανουαρίου και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου). Θα είναι ανοιχτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται ότι «αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων

Εξάλλου, σε τριήμερη αποχή προχωρούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες ρυθμίσεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.    

Ο Σύλλογος Αθηνών αποφασίζει την Τετάρτη για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Πριν έρθει η τρόικα θα «ανοίξουν» τα επαγγέλματα

Πάντως, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έλευση της τρόικας για την επόμενη αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα την εισήγηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησή του που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους αφορούν οι αλλαγές.

Share