Η γιαγιά που χρηματοδοτεί...τον Ιππόδρομο

Δευ, 01/02/2012 - 07:12

«Μωραίνει Κύριος

ον βούλεται απωλέσαι»

Περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ έφθασαν μόνο για το 2009 οι ζημίες των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, καταγράφοντας αύξηση κατά 31% μέσα σε μία διετία.

Πάνω από 2 δις υπολογίζονται οι ζημιές των ΔΕΚΟ για το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση ο δανεισμός των 11 ΔΕΚΟ φθάνει τα 12 δισ. ευρώ και είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα τους.

Μέσα σε αυτές τις ΔΕΚΟ είναι και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (Ο.Δ.Ι.Ε).

Ο τελευταίος του κερδοφόρος ισολογισμός εντοπίζεται το 2002.

Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο μια εταιρεία από τη «βιομηχανία» του τζόγου να εμφανίζει ζημιογόνα αποτελέσματα και να χρειάζεται χρηματοδότηση από το κράτος, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στη Γαλλία το ιπποδρομιακό στοίχημα κάνει τζίρους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και τα τηλεοπτικά του δικαιώματα ξεπερνούν αυτά του Champions League και οι αντίστοιχες με τον ΟΔΙΕ, Γαλλικές εταιρείες παρουσιάζουν τεράστια κέρδη.

Ο ΟΔΙΕ χρωστάει περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, σε φόρους και σε προμηθευτές.

Επί πλέον τα δάνεια που είχε λάβει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο μέσος ετήσιος μισθός των περίπου 220 εργαζομένων χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές φθάνει τις 47.608 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της νέας διοίκησης που ανέλαβε τις τύχες του οργανισμού το τελευταίο εξάμηνο, με ζημιές θα κλείσει και η τρέχουσα χρήση.

Στην καθίζηση των μεγεθών του οργανισμού συνετέλεσαν βεβαίως το φτωχό προϊόν, το έλλειμμα αξιοπιστίας, η έλλειψη οργάνωσης και ο δημοσιοϋπαλληλικός οχαδερφισμός.

Σε στιγμές οικονομικής κατάρρευσης, μια κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να χρονοτριβεί επί δεκατέσσερις μήνες  να ξεφορτωθεί ένα επιζήμιο Οργανισμό όπως ο ΟΔΙΕ που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση;  Για ποιον λόγο;

Ομολογώ ότι αδυνατώ να καταλάβω. Υποθέτω, όμως, για λόγους που ξεφεύγουν της κοινής νοημοσύνης. Μήπως γιατί κάποιοι καλοπερασάκηδες, προνομιούχοι, εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο, αν αυτός πωληθεί, θα χάσουν την υψηλές τους αμοιβές που λαμβάνουν εργαζόμενοι ουσιαστικά δύο (2) ημέρες την εβδομάδα;

Άλλωστε, έχω την άποψη ότι στη χώρα μας  η βλακεία είναι ανίκητη, έχει γίνει εθνικό σπόρ.
Είναι δυνατόν η γριούλα από του Λάσδικα ή τον Αστρά μέσω της φορολογίας που πληρώνει (του ΦΠΑ, για παράδειγμα, στα τρόφιμα που αγοράζει) να χρηματοδοτεί τους αλογομούρηδες και τους αρκετούς βολεμένους υπαλλήλους του Κρατικού Ιπποδρόμου;

Η απάντηση είναι απλή: Όσο παρατείνεται αυτό το αδιανόητο καθεστώς, τόσο η χώρα θα βυθίζεται στα χρέη. Για τα οποία τελικώς δεν φταίει κανείς άλλος από το ξερό μας το κεφάλι!

Share