Προσφορά Κοινωνικής Ευθύνης από τον ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. σε 5.250 ανέργους

Σάβ, 01/14/2012 - 09:27

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.) ανακοινώνει την Απόφασή του να στηρίξει με έργα - και όχι λόγια - χιλιάδες ανέργους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των μελών του.

Με τη γενναία Προσφορά τους, τα Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης αποδεικνύουν έμπρακτα την ευαισθησία τους, προχωρούν ένα βήμα μπροστά και καλύπτουν - με ίδιους πόρους - το κόστος της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης 5.250 ανέργων, το οποίο θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των ανέργων αυτών αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των 52.000 ανέργων που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΣΠΑ, εφόσον ολοκληρωθούν επιτέλους οι απαιτούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ο ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. για μια ακόμη φορά καταγγέλλει ότι από το 2009 - μετά από 2,5 χρόνια και παρά τις δεσμεύσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - παραμένουν σε εκκρεμότητα 4 Διαγωνισμοί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που αφορούν σε:
-    Κατάρτιση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, για 30.000 ωφελούμενους, με ημερομηνία υποβολής προσφορών 07/09/2009.
-    Παροχή Υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης ΤΠΕ σε ανέργους, για 10.000 ωφελούμενους, με ημερομηνία υποβολής προσφορών 25/09/2009.
-    Κατάρτιση ανέργων σε εξειδικευμένες δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, για 4.000 ωφελούμενους, με ημερομηνία υποβολής προσφορών 9/09/2009.
-  Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων, για 8.200 ωφελούμενους, με ημερομηνία υποβολής προσφορών 20/11/2009.
Τα παραπάνω προγράμματα αντιστοιχούν σε επιδοτούμενη κατάρτιση στα οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 52.000 άνεργοι. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας, με τους ανέργους να αγγίζουν τις 800.000, συνιστώντας τα τραγικά θύματα της οικονομικής κρίσης, και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ να αποτελεί ζήτημα εθνικού συμφέροντος, η προώθηση των συγκεκριμένων Προγραμμάτων έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, ο ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. τολμά και αναλαμβάνει να «σηκώσει» μέρος του σοβαρού αδιεξόδου που υφίστανται οι άνεργοι πολίτες σήμερα. Το 10% δεν είναι ένα «άψυχο» ποσοστό, είναι «παράθυρο» ελπίδας για χιλιάδες νέους ανθρώπους, καθώς αντιστοιχεί σε καλύτερες γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους και αξιοπρέπεια.

Αναλυτικά η προσφορά του ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. ανά έργο έχει ως εξής:
-    Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ: 3.000 επιπλέον ωφελούμενοι άνεργοι, 300.000 ανθρωποώρες κατάρτισης, 2.500.000? συνολικό κόστος παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
-    Τηλεκατάρτιση σε βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ: 1.000 επιπλέον ωφελούμενοι άνεργοι, 100.000 ανθρωποώρες κατάρτισης, 2.500.000? συνολικό κόστος παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
-    Εξειδικευμένες δεξιότητες Η/Υ: 400 επιπλέον ωφελούμενοι άνεργοι, 100.000 ανθρωποώρες κατάρτισης, 1.000.000? συνολικό κόστος παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
-    Κατάρτιση Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων: 850 επιπλέον ωφελούμενοι άνεργοι, 470.000 ανθρωποώρες κατάρτισης, 5.000.000? συνολικό κόστος παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Οι 5.250 αυτοί άνεργοι θα υποδειχθούν στους φορείς του ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. από τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα και θα καταρτιστούν ΔΩΡΕΑΝ.
Ενεργοποιώντας κάθε μέσο και μηχανισμό που έχουμε στη διάθεσή μας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών, εναντιωνόμαστε δυναμικά σε πολιτικές και γραφειοκρατικές «φοβίες», και «υπολογισμούς» που εμποδίζουν την επαγγελματική και οικονομική ενίσχυση χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ προκαλούν αλυσιδωτές κοινωνικές συνέπειες, με ολέθριες προεκτάσεις στην ευρύτερη αγορά και την εθνική οικονομία.

Το δύσκολο αυτό δρόμο, τον επιλέξαμε απολύτως συνειδητά, αναλαμβάνοντας πλήρως το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί. Επιδιώκουμε να μετουσιώσουμε την αγανάκτηση και απογοήτευσή μας για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στους Διαγωνισμούς και την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των υπευθύνων, σε δύναμη μέσω της κοινωφελούς προσφοράς μας για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των ανέργων.

Θέλουμε να καταστεί σαφές ότι, και εν όψει των επικείμενων και αναγκαίων διαδικασιών αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε θετικά ώστε να εξαλειφθεί ο σοβαρός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν σημαντικοί πόροι για κατάρτιση και απασχόληση.
Από τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι ο ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. καταβάλλει με σοβαρότητα κάθε δυνατή προσπάθεια και επικεντρώνει όλες τις δυνάμεις του για την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά, κρίσιμες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, υψώνοντας ισχυρό ανάχωμα στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αλλά και απαντώντας υπεύθυνα στις προκλήσεις της εποχής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Παπαδημητρίου                 Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου

Share