Έρχονται και νέες περικοπές μισθών Δημοσίου!

Δευ, 01/09/2012 - 08:14

Η αποτυχία της εφεδρείας και οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους καταγράφονται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν την τρόικα να ζητήσει άμεσο περιορισμό της κρατικής δαπάνης, αυτή τη φορά μέσω μισθών.

«Εφόσον δεν πετύχατε τους στόχους, καλύψτε την τρύπα στον προϋπολογισμό με άλλα ισοδύναμα μέτρα»! Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο μαχαίρι στους μισθούς του ημοσίου -που ήδη έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές ελέω ενιαίου μισθολογίου- θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτυχία της εφεδρείας και οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους καταγράφονται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν την τρόικα να ζητήσει άμεσο περιορισμό της κρατικής δαπάνης, κι αυτή τη φορά μέσω μισθών.

Καταργήσεις μονάδων

Οπως πληροφορείται η «Η», σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις κωλυσιεργίες, σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις μονάδων, αφού ύστερα από δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα επί της ουσίας. «Πιστεύουν ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση» εκτιμούν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλέον στους υπολογισμούς για περιστολή της Δημόσιας Δαπάνης δεν περιλαμβάνουν την πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου ένα δισ. που θα προερχόταν από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί πλέον στην αναζήτηση του συγκεκριμένου ποσού μέσω άλλης οδού, γρηγορότερης και προσφορότερης, όπως της μείωσης για μία ακόμη φορά του μισθολογικού κόστους των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων!

Αν και τον περασμένο μήνα οι τροικανοί πήραν μια πρώτη γεύση για την αποτυχία της εφεδρείας, τώρα, και με δεδομένο ότι η διαδικασία έπρεπε να έχει λήξει από τις 31/12, θα δουν ότι ο μεν αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που αποχώρησαν δεν ξεπέρασε τις 10.000, για τους δε αορίστου χρόνου η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία!

Σε κάθε περίπτωση η δέσμευση για 30 χιλιάδες εφέδρους δεν τηρήθηκε, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι ελεγκτές θα δεχθούν στον -ούτως ή άλλως- μικρό αριθμό αποχωρήσεων που επετεύχθη να προσμετρηθούν οι αιτήσεις για οικειοθελή αποχώρηση.

Για την πορεία των συγχωνεύσεων - καταργήσεων οργανισμών δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Λίαν προσφάτως η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πως σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις και μάλιστα στους λεγόμενους μεγάλους φορείς.

Τέλος προβλήματα παρουσιάζονται ακόμη και στη διαδικασία κατάταξης των δημοσίων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, οι οποίοι πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα μισθολογικά κλιμάκια. Η απροθυμία των υπηρεσιών να εκδώσουν τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Ημερησία

Share