Με 5.000 ευρώ γίνεσαι «τυφλός» και παίρνεις επίδομα!

Κυρ, 01/08/2012 - 18:57

Μια πρώτη έρευνα καταδεικνύει έναν «ιδιότυπο χάρτη παθήσεων» στην Ελλάδα. Ετσι, οι κάτοικοι της Βοιωτίας φαίνεται ότι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο «άσθμα», ενώ στην Κάλυμνο «θερίζουν» οι ψυχικές ασθένειες. Η Ζάκυνθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νησί των «τυφλών»...

Μάλιστα, στα γραφεία του υπουργείου Υγείας έφτασε πληροφορία πως η «ταρίφα» για την πιστοποίηση της τυφλότητας στο νησί από συγκεκριμένο γιατρό ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Μεγάλη αύξηση ατόμων με βαριά αναπηρία -κυρίως Ρωσοπόντιων και Ρομά- καταγράφηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη· σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας, μόνο το 2010 εντάχθηκαν στο σύστημα ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης 1.157 πολίτες, αριθμός που, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, «θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο εάν συμμετείχαμε στον πόλεμο του Βιετνάμ».

Υψηλός αριθμός επιδομάτων για βαριά αναπηρία δίνεται και στην Κόρινθο. Συνολικά, στις πρώην νομαρχίες υπάρχουν 210.000 εγγραφές δικαιούχων προνοιακών συστημάτων. Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των δικαιούχων καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες διπλές εγγραφές.

Σε αυτό ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι οι δήμοι που δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΟΠΣΝΑ). Το ίδιο σύστημα «προειδοποιεί» όταν υπάρχει διπλή εγγραφή.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων ανηλίκων, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής, υπερηλίκων ΟΓΑ και δικαιούχων διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων θα κληθούν να απογραφούν στα ΚΕΠ από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου δίνοντας πλήρη στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ, την κατηγορία του επιδόματος κ.ά.). Η απογραφή θα μπορεί να γίνει και με πληρεξούσιο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του ίδιου του δικαιούχου στο ΚΕΠ.

Μετά το πέρας της καταγραφής, τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στο εθνικό μητρώο που τηρείται στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Υγείας. Κάθε δικαιούχος επιδόματος θα λάβει έναν μοναδικό δεκαψήφιο κωδικό. Εντός του Ιανουαρίου θα εκδοθεί και κοινή υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση και τήρηση από όλους τους δήμους του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (σήμερα χρησιμοποιείται από τα δύο τρίτα των δήμων/περιφερειών) και την καταγραφή στο εν λόγω σύστημα όλων των δικαιούχων. Εν συνεχεία, θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από δήμους και περιφερειακές ενότητες που θα λάβουν πρόσβαση στο εθνικό μητρώο.

Εφ. Καθημερινή

Share