«Το μαχαίρι στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικό»

Κυρ, 01/08/2012 - 07:39
Το μαχαίρι στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικό και προσκρούει σε σειρά διατάξεων της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις προσφυγές που κατέθεσαν τέσσερις Σύλλογοι συνταξιούχων και συνταξιούχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με τις προσφυγές ζητείται ν' ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την περικοπή από 1.11.2011 των κύριων συντάξεων πάνω από 1.200 ευρώ κατά 20% και κατά 40% των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και τις οποίες λαμβάνουν συνταξιούχοι που είναι κάτω των 55 ετών.
Όπως τονίζουν, οι περικοπές αυτές δεν έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπαγορευμένες από διεθνείς παράγοντες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να σταλεί έτσι μήνυμα «για την αποφασιστικότητα της χώρας».
Αποτέλεσμα, όμως πλέον είναι η πτώση των συντάξεων σε τέτοιο επίπεδο που δεν διασφαλίζουν ούτε τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία αναλογιστική μελέτη απ' την οποία να δικαιολογείται η περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση προχωρά στη μείωσή τους παραβιάζοντας το Σύνταγμα αλλά και σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων.
Την προσφυγή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και δεκάδες συνταξιούχοι.
Share