Άρχισε ο σχηματισμός - Μεγάλο παρασκήνιο για τους υπουργούς

Πέμ, 11/10/2011 - 17:15

Οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες για την σύμπτυξη των υπουργείων που αποφάσισε ο Λουκάς Παπαδήμος για να γίνει μικρότερο υπουργικό συμβούλιο, είναι ένα θέμα που μεταφέρει την ορκωμοσία του πρωθυπουργού και του νέου υπουργικού συμβουλίου για αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Χωρίς της συμμετοχή του εντολοδόχου πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αλλα μόνο μεταξύ των επιτελών τους θα πραγματοποιηθεί στο μεταξύ λίγο αργότερα, σύσκεψη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ο κ. Νίκος Αθανασακης.τη Νεα Δημοκρατία ο Δημήτρης Σταμάτης και τον Λαικό Ορθόδοξο Συναγερμό ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Γεωργίου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν έχει   αποκλειστεί να προσκληθούν η Δημοκρατική Συμμαχία και ενδεχομένως η Δημοκρατική Αριστερά. Στην περίπτωση που προσκληθεί, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (για την οποία φαίνεται πάντως να βάζει βέτο ο Σαμαράς, ώστε να μην πάρει υπουργείο) αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ενώ από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που δέχθηκε το τηλεφώνημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει αντιπρόεδρος και στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τα τηλεφωνήματα στα άλλα πρόσωπα που επιθυμεί να εντάξει στην κυβέρνησή του.

Οι επόμενοι τρεις υπουργοί που δέχθηκαν κλήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εντάσσονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές αν διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που ελέγχουν μέχρι σήμερα.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει λάβει και σημειώματα από τα κόμματα με ονόματα πιθανών υπουργών.

Ο κ. Παπαδήμος, αναφέρουν οι πληροφορίες θα ήθελε στο νέο σχήμα να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις. Πέραν των υπουργών που θα προέλθουν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει ζητήσει την συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, ενώ θέσεις υπουργών αναμένεται να αναλάβουν και ένα ή δύο πρόσωπα από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος θα ήθελε να στελεχωθεί η μεταβατική κυβέρνηση από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, ακόμη και από προσωπικότητες όπως οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος (ή και οι Στουρνάρας, Ράπανος).

Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την σημερινή κυβέρνηση πιθανοί θεωρούνται οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχει και ο κ. Κώστας Καρτάλης -ενδεχομένως στο οικονομικό επιτελείο αν δεν προκύψει καραμπόλα με τους υποψηφίους από τη ΝΔ.
Αίνιγμα αποτελεί η τύχη των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδη και άλλων που θεωρούνται επιλογές του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ.

Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει από τη ΝΔ να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε πολιτικά στελέχη. Έχουν ήδη ακουστεί το όνομα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρχικώς για το υπουργείο Άμυνας αλλά και του κ. Γιάννη Μουρμούρα, συμβούλου του κ. Σαμαρά, για μια θέση στο οικονομικό επιτελείο.

Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ.  Ίσως με έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγεται ότι δεν είναι απίθανο να υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Share