Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος.

Πέμ, 11/10/2011 - 13:55

Προσωπικότητα διεθνούς κύρους με περγαμηνές και ισχυρές διασυνδέσεις χαρακτηρίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ο πλέον ισχυρός υποψήφιος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ο 64χρονος οικονομολόγος υπέρμαχος της αντιπληθωριστικής πολιτικής και υποστηρικτής του σκληρού ευρώ θωρείται άτομο εξαιρετικά προσαρμοστικό, με ιδιαίτερη ευγένεια που αντιμετωπίζει με ευθύτητα και αυστηρότητα τους συνεργάτες του.

 

Το βιογραφικό του κ. Παπαδήμου είναι εντυπωσιακό. Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, άρχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φυσική, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ηλεκτρολογία-μηχανολογία και έκανε το διδακτορικό του στα οικονομικά. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ως ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

 

Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου κατά την περίοδο 1975-1984 κατείχε θέση επίκουρου στην αρχή και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή. Μάλιστα, σήμερα έχει επιστρέψει στο Κολούμπια ως επισκέπτης καθηγητής. Από το 1988 ο καθηγητής Λ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Κατά την περίοδο 1989-90, ο Λουκάς Παπαδήμος συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, που συστάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Ξενοφώντα Ζολώτα, για τη σύνταξη έκθεσης για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ στη δεκαετία του 80 συμμετείχε στην Επιτροπή Padoa-Schioppa, που συστάθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, για τη σύνταξη έκθεσης για την Οικονομική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

 

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστώνη ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει θέση οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση όπου υπηρέτησε μέχρι το 1993. Εκείνη τη χρονιά διορίστηκε Υποδιοικητής και ένα χρόνο μετά έγινε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2002. Από τη θέση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

 

Η αμέσως επόμενη θέση του Λουκά Παπαδήμου ήταν αυτή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κατείχε μέχρι τον Μάιο του 2011. Η οκταετής θητεία του στην ΕΚΤ χαρακτηρίσθηκε ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη και ο ίδιος θεωρείται εκ των σωματοφυλάκων του ευρώ και ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχημένης πορείας του.

 

Τέλος, ο Έλληνας τραπεζίτης με το πλούσιο βιογραφικό συνδέεται με "ακαδημαϊκούς δεσμούς" με τον νέο Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καθώς και οι δύο κατά τη θητεία τους στο ΜΙΤ υπήρξαν στενοί συνεργάτες του νομπελίστα οικονομολόγου Φράνκο Μοντιλιάνι.

 

24h.gr/Θανάσης Κουκάκης

Share