Μόνο οι βουλευτές ενημερώνονται για τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών

Πέμ, 10/20/2011 - 09:06

Ονόματα 1.739 μεγαλο-οφειλετών προς το Δημόσιο με ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 751 ονόματα μεγαλο-καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, περιλαμβάνουν οι λίστες που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το υψηλότερο ποσό οφειλής για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνει τα 636 εκατομμύρια ευρώ (!) ενώ η υψηλότερη εξαγωγή καταθέσεων σε τράπεζα του εξωτερικού υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία βρίσκονται σε χρηματοκιβώτιο (!) στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής όπου εστάλησαν οι καταστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα, ενώ έπονται οι λίστες με οφειλέτες του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Οι βουλευτές που προσέρχονται για να ενημερωθούν δεν λαμβάνουν  αντίγραφο των καταστάσεων λόγω απορρήτου καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει προβάλλει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις όσον αφορά την δημοσιοποίηση των στοιχείων. Ετσι, τους επιτρέπεται μόνον να διαβάζουν τις λίστες δίχως να έχουν την δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις, ενώ καθ όλη την διάρκεια της άκρως εμπιστευτικής διαδικασίας είναι παρών υπάλληλος της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις λίστες καταγράφονται δίπλα στα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών και μεγαλο-καταθετών τα ποσά που οφείλουν ή εξήγαγαν στο εξωτερικό, αντιστοίχως και στην περίπτωση των τελευταίων και το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά τους.

Μεταξύ των μεγαλο-καταθετών φέρονται να υπάρχουν και τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις άνω των 100.000, καθώς και 18 περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και εμφανίζονται να έχουν εξάγει ποσά που κυμαίνονται από 1 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται δε ότι αρκετοί εξ αυτών είναι αλλοδαποί. Μεταξύ των συναλλασσομένων που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 10.000 ή 20.000 ευρώ, μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι λίστες είναι αποκαλυπτικές αφού, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν φυσικό πρόσωπο που ενώ δηλώνει εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και το όνομα μεγαλοοφειλέτη που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.

Το υπουργείο περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στους δύο μακροσκελείς καταλόγους, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την ερχόμενη Τρίτη.

Ως τότε, πρόσβαση στις (προσωρινά) απόρρητες λίστες μπορούν να έχουν μόνο όσοι βουλευτές το επιθυμούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ελέγξουν τους καταλόγους επιτηρούμενοι από υπάλληλο της Βουλής και χωρίς να έχουν δικαίωμα να βγάλουν φωτοτυπία ή φωτογραφία του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίφημες λίστες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών που πήγαν χθες στο γραφείο και ανέγνωσαν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη λίστα (37 σελίδων) αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα -περίπου 1.739 ονόματα- που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστο. Η εν λόγω λίστα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30/6/11.

Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους. Η συγκεκριμένη λίστα (35 σελίδων) με τους καταθέτες του εξωτερικού περιλαμβάνει πάντως μόνο στοιχεία του 2009 και όχι των επόμενων χρόνων και αναφέρεται σε εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 ευρώ που έφευγαν από τη χώρα

 

 

tovima.gr

Share