Πάνω από 100 τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα - Στάχη 50.000 στρέμματα - Σε έκτακτη ανάγκη Αρκαδία και Έβρος!(Video)

Σάβ, 08/27/2011 - 07:37

Όσο πράσινο δεν κάηκε στις φωτιές του 2007, κατακάηκε τις τελευταίες ώρες
- Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο - Χιλιόμετρα ολόκληρα η περίμετρος της φωτιάς
- Απειλήθηκαν οι φυλακές στο Μαλανδρίνο Φθιώτιδας
- Στις φλόγες και περιοχή κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας
- Το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επικέφθηκε ο πρωθυπουργός

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην Αρκαδία με τους κατοίκους πολλών χωριών να ζουν ημέρες του 2007.
Λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη.

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.

Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.

Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης, Γιώργος Καρλής. Ακούστε τη δήλωσή του...

Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.

Παράλληλα με εντολή του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ακυρώθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες, στο δήμο Τρίπολης.

Το μέτωπο είναι τεράστιο και στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και 4 αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Υπό μερικό έλεγχο στην Αχαϊα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 20.00 η φωτιά που ξέσπασε στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται πλέον το Χαϊκάλι και η Περιστέρα, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στη ΒΙΠΕ. Οι φλόγες στο Χαϊκαλι έγλειψαν τις αυλές των σπιτιών και οι κάτοικοι έδωσαν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Από τις φλόγες απειλήθηκαν η χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ, ένα εργοστάσιο ελαστικών και ένα εργοστάσιο μπετόν. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή αυξημένη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες.

Μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές, Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών, αλλά γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο

Με εναέρια μέσα από εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λευκίμη Έβρου - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λευκίμη Έβρου - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

H περίμετρος της φωτιάς είναι αρκετά χιλιόμετρα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές πέρα από εκείνες που έχουν ήδη εκκενωθεί. Ακούστε πως περιέγραψε την κατάσταση το απόγευμα στο Newsit, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Λαμπάκης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε χθες η Ελλάδα για άμεση βοήθεια μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το συντονισμό του οποίου έχει η Επιτροπή.


"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Σημειώνεται πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Περισσότεροι από 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, με τη συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων καναντέρ και τεσσάρων ελικοπτέρων, καθώς από το πρωί στις επιχειρήσεις προστέθηκαν και δυο ελικόπτερα CHINOOK.

"Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες το χωριό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Χθες το μεσημέρι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ολόκληρη περιοχή νοτίως της Λευκίμης Έβρου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπεύθυνο για όλη αυτή την οικολογική κατσστροφή είναι ένα χαλασμένο τρακτέρ το οποίο πετούσε σπίθες εν κινήσει!

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 σε δάσος στο Μαλανδρίνο της Αμφισσας. Επι τόπου 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα.

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Μαλανδρίνο της Φθιώτιδας, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τον εξωτερικό χώρο των φυλακών! Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

Τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τα αεροσκάφη τύπου καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης.

Φωτιά ξέσπασε σε δάσος στις Ορθονιές Ζακύνθου. Επι τόπου 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά και στην Γαβρόλιμνη Ναυπάκτου. Επι τόπου 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καλαπόδι στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Στάνος Αμφιλοχίας σε εξέλιξη το μέτωπο στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Καλύτερη εικόνα στο πύρινο μέτωπο του Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλη Αντωνόπουλο, που μίλησε στο NewsIt. Ακούστε τι μας είπε...


Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής το μεσημέρι και αυτή την στιγμή είναι υπο μερικό έλεγχο.
Επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί και ένα ελικόπτερο.

O Παπανδρέου στο συντονιστικό της πυροσβεστικής

Το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 13.00 το μεσημέρι στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή πάνω από τον Πλάτανο. Κοντά στο σημείο της φωτιάς βρίσκονταν δύο ταβέρνες ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν λίγο μετά τις 15.00.

Νύχτα τρόμου στην Αττική

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα βρίσκονται επί τόπου και δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά. Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Νύχτα τρόμου έζησαν και οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας καθώς στις 23:55 το βράδυ της Πέμπτης, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην οδό Πορταριάς και σύντομα εξαπλώθηκε στις οδούς Σαλαμίνας, Σερρών και Αρετής και εξαιτίας των ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε! 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα έσπευσαν και τα ξημερώματα την έθεσαν υπό έλεγχο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών και από την Αιξωνή της Γλυφάδας έφτασε μέχρι και το Πανόραμα Βούλας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΗ
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΗ

Δυο σπίτια, το ένα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ενώ το άλλο ήταν υπό κατασκευή, κάηκαν, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας με αναπνευστικά προβλήματα. Άγνωστο παραμένει πως ξεκίνησε η φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 06:00. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.

Πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Λιοσίων, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στι; 08:00. Στη μάχη για την κατάσβεση έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Φωτιά ξέσπασε και στην Ηλιούπολη, με τους ανέμους να στρέφουν τη φωτιά στα σύνορα με την Αργυρούπολη!

Σχετικά video

Πηγή:Newsit.gr

Share