Οι κυνηγοί του χαλκού έχουν αχρηστέψει το 70% του οδικού δικτύου και άλλες σημαντικές υποδομές στο Νομό Ηλείας.

Τετ, 08/10/2011 - 11:51

Oι συνεχείς κλοπές χαλκού έχουν προκαλέσει ζημιές στο δημόσιο, καθώς και σοβαρές δυσλειτουργίες στην απόδοση των δικτύων.

Συνεχείς είναι κλοπές χαλκού από δημόσια δίκτυα υποδομών στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπως αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις. Οι ζημιές που έχουν προκαλέσει είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από 100 χιλιόμετρα σηματοδοτημένου οδικού δικτύου στην Ηλεία, το 70% είναι ανενεργό από τις συνεχείς κλοπές των καλωδίων, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζητά τη λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι κλοπές.

Tα κρούσματα εντοπίζονται σε αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις, στους φωτεινούς σηματοδότες του εθνικού οδικού δικτύου και στους κόμβους σύνδεσης του εθνικού με το επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε σιδηροδρομικές γραμμές, με τελευταίο κρούσμα τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Πάτρας. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί κλοπές από πίνακες της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και σε δημόσια κτίρια, καθώς και όπου αλλού υπάρχουν ποσότητες χαλκού.

Όσον αφορά τις κλοπές που γίνονται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, τονίζεται ότι οι κλοπές στα αρδευτικά δίκτυα και στις γεωτρήσεις καθιστούν αδύνατη την κανονική άρδευση των καλλιεργειών με όλες τις συνέπειες που προκαλούνται, ενώ προστίθεται ότι το βαρύ κόστος αποκατάστασης των ζημιών βαρύνει το δημόσιο ταμείο σε δύσκολες εποχές.

πηγή: dete.gr

Share