Γ. Χουλιάρας: "Ο σταθμός ΒΑΝ του Πύργου είχε δώσει σήμα για 6 Ρίχτερ"

Τρί, 08/09/2011 - 00:02

Ανησυχία προκαλεί σε μεγάλη μερίδα σεισμολόγων η... ησυχία που ακολούθησε τη δόνηση των 5 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο) ή 4,7 Ρίχτερ (βάσει άλλων μετρήσεων), η οποία αναστάτωσε, την Κυριακή το απόγευμα, τη Ναύπακτο (στην οποία προκλήθηκαν και κάποιες ζημιές σε κτίρια, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά τριώροφη πολυκατοικία, με 40 ενοίκους), την Πάτρα (όπου υπήρξε μερική κατάρρευση τοίχου ακατοίκητου σπιτιού στην Άνω Πόλη και αρκετές υλικές ζημιές από πτώση αντικειμένων σε σπίτια και καταστήματα) και όλες τις γύρω περιοχές, μεταξύ αυτών και την Ηλεία.
Μιλώντας στο attacktv.gr, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, κληθείς να διατυπώσει την επιστημονική του εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου, τόνισε: "Θα ησυχάσω όταν δούμε τον πρώτο μεσαίου μεγέθους μετασεισμό, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει τίποτα, παρότι η περιοχή είναι περικυκλωμένη με όργανα".

Σε δηλώσεις του στο zougla radio, ο κύριος ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Γερ. Χουλιάρας, ανέφερε ότι ο σεισμός προήλθε από νέο επίκεντρο, άρα δεν συνδέεται με τις προηγηθείσες δονήσεις από τις περιοχές Ρίου-Αγίου Βασιλείου.
Ενώ ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο σεισμός της Κυριακής στη Ναύπακτο συνδέεται άμεσα με τη σεισμική διέγερση που παρατηρείται στα παράλια του Κορινθιακού από τον Ιούλιο και μετά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Χουλιάρας έκανε λόγο για σήμα που κατέγραψε ο σταθμός του ΒΑΝ στον Πύργο και αφορούσε σεισμό ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, σ' ένα ευρύ, ωστόσο, γεωγραφικό φάσμα, που συμπεριλαμβάνει περιοχές από τη Δυτική Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη. Το σχετικό σήμα κατεγράφη στις 24 Ιουνίου, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, όπως έχει συμβεί και με αντίστοιχες μελέτες στο παρελθόν.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ, πέραν της απουσίας ως τώρα... ικανοποιητικού μεγέθους μετασεισμών, περαιτέρω πηγή προβληματισμού αποτελεί και το αρκετά πλούσιο σεισμικό δυναμικό και παρελθόν της ευρύτερης περιοχής του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου, που έχουν δώσει σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ.

Share