Βρέθηκε νερό στο πλανήτη Άρη!

Κυρ, 08/07/2011 - 09:40

Τις φωτογραφίες τράβηξε δορυφόρος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος και δείχνουν ότι η ροή μεγαλώνει κατά τις ζεστές περιόδους και συρρικνώνεται με τις ψυχρές.

Αν όντως αυτά τα ρυάκια που φαίνονται στην επιφάνεια του πλανήτη είναι νερό, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ζωή στον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος υποστηρίζει ο επιστήμονας του πανεπιστημίου της Αριζόνα Αλφρεντ Μακγιούεν, που δημοσίευσε την μελέτη. "Αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να εξηγηθεί, αν δεν υπάρχει νερό" προσθέτει.

Οι σκοτεινές αυλακώσεις που είναι πολύ πιθανό να κρύβουν νερό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, βρίσκονται στον κρατήρα Νιούτον και είναι περίπου 1.000.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες πάρθηκαν το 2007 αλλά έμειναν αναξιοποίητες στο συρτάρι, ώσπου ένας φοιτητής της Γεωφυσικής παρατήρησε κάτι ενδιαφέρον και το έθεσε υπόψη του καθηγητή του κ. Μακγιούεν.Αυτός του είπε να το μελετήσει πιο επισταμένα και ο φοιτητής έκανε τη σύγκριση με άλλες μεταγενέστερες φωτογραφίες.

Έτσι βρέθηκε ότι τα αυλάκια εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν πράγμα που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - δείχνει την ύπαρξη νερού.

Το νερό λένε είναι αλμυρό γιατί αν ήταν γλυκό θα είχε παγώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες του Άρη που φτάνουν στους -128 βαθμούς. Θεωρούν επίσης ότι ρέει από το υπέδαφος αλλιώς θα εξατμιζόταν λόγω της χαμηλής πίεσης.

Share