Τι αλλάζει για συμβασιούχους των ΟΤΑ

Πέμ, 08/04/2011 - 07:32

Οριστικό τέλος στις εκκρεμότητες που ανέκυψαν με την εφαρμογή του Καλλικράτη, και οι οποίες αφορούν τόσο στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ όσο και στον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων τους ή τη μετάταξή τους, επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
Ειδικότερα, βάσει του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, ενώ κανονικά θα έληγαν στις 30 Απριλίου, τελικά θα πάρουν παράταση μέχρι και να συμπληρωθεί το 18μηνο από την αρχή της σύναψής τους.

Παράλληλα, δε, βάσει των διατάξεων του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όσοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια δουλειάς και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία για τρία επιπλέον χρόνια και μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 τους χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες, εφεξής θα μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα φύλαξης κτιρίων, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων των δήμων και των νομικών τους προσώπων, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται και η μετάταξη υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι μετατάξεις αυτές αφορούν εργαζομένους στις διευθύνσεις Οδικών, Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, Κατασκευής Έργων Οδοποιίας, Συντήρησης Οδοποιίας και Κατασκευής Υδραυλικών Έργων και από το Τμήμα Κυκλοφορίας, Φωτεινής Σηματοδότησης και Τηλεματικής 2004 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών.

Η Κάρτα Μετανάστη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο για την «αδειοδότηση της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, υπό όρους αυξημένης ασφάλειας», την «Κάρτα του Μετανάστη» πρέπει να έχουν εφεξής ανά χείρας οι περίπου 530.000 αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Οι κάρτες θα περιλαμβάνουν μία ψηφιακή φωτογραφία, ένα ηλεκτρονικό τσιπ για την αποθήκευση δεδομένων και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα και θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα, ενώ θα έχουν την ισχύ αυτοτελούς εγγράφου ώστε σταδιακά να αντικαταστήσουν τις αυτοκόλλητες ετικέτες που πιστοποιούν τις άδειες παραμονής.
Η ευθύνη της έκδοσης των καρτών, αλλά της συνολικότερης εξυπηρέτησης των αλλοδαπών, δε, θα ανήκει στις λεγόμενες «υπηρεσίες μιας στάσης». Ωστόσο, προβλέπεται και η λειτουργία κινητής μονάδας για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων όσων αλλοδαπών δεν μπορούν να παραστούν στα αρμόδια γραφεία.
Οι υπηρεσίες αυτές, αναμένεται να προκύψουν από τη μετατροπή των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται στις Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις, κάτι που σημειώνεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να καταργηθούν σταδιακά τα γραφεία υποδοχής αιτημάτων των Δήμων, με την παράλληλη ωστόσο απόσπαση του εξειδικευμένου τους προσωπικού.

Share