"Ναι" κι από τη ΝΔ στα βασικά άρθρα του Μεσοπρόθεσμου

Πέμ, 06/30/2011 - 18:43

Με 155 "ναι", 136 "όχι" και 5 "παρών" ψηφίστηκε από τη Βουλή την Πέμπτη και ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. Θετική ψήφο έδωσε η Νέα Δημοκρατία σε 22 άρθρα του (σχεδόν τα μισά) μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τη λεγόμενη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που εξειδικεύει όλα τα μέτρα για φόρους, εισφορές, δημόσιο, ελαστικό ωράριο, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ο εφαρμοστικός υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου.

Από το κυβερνών κόμμα, η βουλευτής (Θεσ/νίκης) Χρύσα Αράπογλου καταψήφισε δέκα από τα άρθρα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα αυτά που αναφέρονται στις αποκρατικοποιήσεις, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Κατήγγειλε μάλιστα αποκλεισμό της από τη λίστα ομιλητών.

Η ΝΔ υπερψήφισε 22 από τα συνολικά 49 άρθρα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ καταψήφισε όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.

Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ψήφισε "όχι" και επί των άρθρων καταγγέλλοντας το προεδρείο της Βουλής για "προσπάθεια φίμωσης βουλευτών", επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε.

"Όχι σε όλα" ψήφισε και ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Γαληνός, με το αιτιολογικό ότι δεν εμπιστεύεται την υλοποίησή τους από την κυβέρνηση

Αρνητική ψήφο στο σύνολο των άρθρων έδωσαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία καταψήφισε τις φορολογικές ρυθμίσεις και τα άρθρα για τη δημόσια περιουσία.

Νωρίτερα, απο το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με ό,τι προτείνει η τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι με αυτή τη συνταγή, γιατρειά δεν υπάρχει.

Και προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευαγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φοβάται τη διακυβέρνηση της χώρας, προέβλεψε οτι τα κόμματα θα συναντηθούν στο δρόμο της συναίνεσης, και τόνισε οτι η Ελλάδα θα προσέλθει στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ της Κυριακής ισχυρότερη, αλλά οι δυσκολίες μας δεν τελειώνουν.

Share