"Πνίγηκε" στα χημικά η Αθήνα - Συνεχή επεισόδια - Δεκάδες τραυματίες

Τετ, 06/29/2011 - 18:56

Πάνω από 100 εκτιμάται ότι είναι οι τραυματίες στο Σύνταγμα, ενώ περισσότεροι από 500 διαδηλωτές αντιμετωπίζουν μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων. Συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων της αστυνομίας. Εντονες αντιδράσεις για τη «βροχή» χημικών και τη βία κατά διαδηλωτών. Ψηφίστηκε με 155 «ναι» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με μόνο μία διαρροή από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, την αρνητική ψήφο του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ. «Ναι» ψήφισε τελικά ο Αλ. Αθανασιάδης, αλλά και η Ελσα Παπαδημητρίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι» αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.

Εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, «όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές, της ΝΔ (πλην της κ. Παπαδημητρίου), του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»), Σοφία Σακοράφα και Ευ. Παπαχρήστος.

«Παρών» δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Κώστας Κιλτίδης (ο οποίος λίγο αργότερα ενημέρωσε τη Ντόρα ότι αποχωρεί από το κόμμα και πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον προσχωρεί στο ΛΑΟΣ) και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο μεταξύ, έχουν επίσης τραυματιστεί 26 αστυνομικοί.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έκανε απρόκλητη χρήση χημικών εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά, καθώς και για απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος πολιτών.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, ομάδα ατόμων έσπασε το κιγκλίδωμα, που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η ένταση και η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι έσπαγαν με λοστούς μάρμαρα από τα πεζοδρόμια και τα πετούσαν προς τους αστυνομικούς. Λόγω της κατάστασης, αποφασίστηκε η εκκένωση του ξενοδοχείου King George.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ, οι οδομαχίες μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων της αστυνομίας, με την ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους να παραμένει αποπνικτική.

Share