Γ. Παπανδρέου: "Δημοψήφισμα το φθινόπωρο"

Κυρ, 06/19/2011 - 14:16

Ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ενώ συνεχίζεται με τηις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. 

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το ερώτημα ή τα ερωτήματα που θα τεθούν.?

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μόνο περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες αλλαγών το επόμενο διάστημα και έθεσε τα βασικά ζητήματα επί των οποίων ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι η εικόνα της διαίρεσης στη χώρα καθόλου δεν βοηθά και έκανε εκ νέου άνοιγμα συνεννόησης προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

«Εθνικό πρόβλημα τα χρέη»

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, χαρακτήρισε τα χρέη και τα ελλείμματα ως «εθνικό πρόβλημα» που θέτει τη χώρα υπό «κηδεμονία». Παράλληλα, τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν αν διώξουμε την τρόικα, αλλά «είναι στο δικό μας χέρι να λύσουμε το πρόβλημα».

Ζητάμε -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ψήφο εμπιστοσύνης όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε εμείς δράση. Κανείς δεν θα ακούσει τη φωνή μας αν δεν δουν ότι εμείς αξιόπιστα διορθώνουμε τα λάθη μας, τόνισε.

Αναφερόμενος στο χρονικό όσων προηγήθηκαν, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε εκ νέου ότι ήταν εκτός επιλογών η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ και γι? αυτό προκρίθηκε η βοήθεια για να πάει η χώρα σε ένα οργανωμένο αλλά δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση.

Από τότε, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ξέραμε ότι το ελληνικό χρέους είναι δυσθεώρητο και γι? αυτό από τότε ξεκινήσαμε μελέτες και προετοιμασίες για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του δανείου της ΕΕ. Δεν θα είχαμε φτάσει να συζητάμε εάν δεν είχαμε δείξει αξιοπιστία, συμπλήρωσε.

«Ενότητα για να διαπραγματευτούμε»

Το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όμως η βασική επιλογή, της διαχείρισης του χρέους χωρίς απότομες αντιδράσεις, χωρίς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, «ξαφνικό θάνατο» είναι η βασική επιλογή.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και βρίσκονται στις προϋπάρχουσες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε ότι για τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στο πρόγραμμα δεν φταίει η Ελλάδα, αλλά υποτιμήθηκε από την Ευρώπη το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό πρόβλημα.

Το 2012 δεν θα μπορούμε να δανειστούμε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. «να βρούμε με τους εταίρους μία λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη». «Ζητώ και εδώ ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε» είπε.

Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθά, «μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί αμφιβολίες». «Χρειάζεται εθνική ενότητα και την επιδιώκω με κάθε τρόπο» συμπλήρωσε.

Πέντε βασικές (και γενικές...)αλλαγές

Πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πέραν όμως από αυτό, υπάρχουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα και για τις οποίες προανήγγειλε δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε βασικούς άξονες το επόμενο διάστημα:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνη υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20-25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

4. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

Share