Εξετάζουν "Τειρεσία" σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία!

Σάβ, 04/16/2011 - 09:35
Σε σοβαρό πονοκέφαλο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται η αδυναμία όλο και περισσότερων συνδρομητών να εξοφλούν τους λογαριασμούς των τηλεφώνων τους, σταθερών και κινητών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα" τα... φέσια μόνο στον χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόμα και τη λύση να συγκροτηθεί τηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας», που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές.

 Λόγω της έλλειψης τέτοιου μηχανισμού, οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο ένας συνδρομητής ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του, για παράδειγμα στην CosmOTE, να «μετακινείται» διαδοχικά στη Vodafone ή στη Wind αφήνοντας πίσω του νέα φέσια.

 Η ζη?ιά για τις εταιρείες είναι μεγάλη, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόμα και για τους λογαριασμούς που δεν έχουν εισπράξει!

 Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους ?ηνιαίους λογαριασμούς τους αυξήθηκαν κατά 25%!

 Και στα σταθερά

 Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, όπου ?όνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνδρομητές λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι με την ενεργοποίηση μιας κάρτας των 10-20 ευρώ θα μπορούν τουλάχιστον να δέχονται κλήσεις για διάστημα ενός έτους! Το κόστος για τα καρτοκινητά έχει μειωθεί σοβαρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αναλογία συνδέσεων συμβολαίου και καρτοκινητών είναι 70% προς 30%.

 Σύμωνα μ τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδρομητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο έως τα τέλη του 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδρο?ητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ωστόσο περίπου το 1/3 των συνδρο?ητών, περίπου 10.000 - 12.000 κάθε ?ήνα, εγκαταλείπει οριστικά το σταθερό τηλέφωνο!

 Βασική αιτία

 Είναι τι άλλο... η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες του Ομίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μείωση αποδίδεται στη βελτίωση των διαδικασιών του τρόπου πληρωμής.

 Στην CosmΟΤΕ το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 17 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα τέλη του 2011 είναι ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί πιθανόν να φτάσουν ακόμα και τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις εταιρείες Wind και Vodafone, οι επισφάλειες πέρυσι πλησίασαν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.

Share