"Χαράς ευαγγέλια" για συμβασιούχους - Ανοίγει ο δρόμος της μονιμοποίησής τους

Πέμ, 04/14/2011 - 14:00

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Κι έτσι οι δικαστές δικαίωσαν καθαρίστριες του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), οι οποίες εργάστηκαν στον εν λόγω οργανισμό από το 1991 έως το 1998. Με χειροκροτήματα και σαμπάνιες γιόρτασαν τη νίκη τους και, νιώθοντας πραγματικά δικαιωμένοι, άρχισαν να φωνάζουν «Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη» και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 26 Αεροπαγίτες έκριναν υπέρ της μονιμοποίησης και 20 κατά.

Οι 51 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, έκριναν κόντρα στις εισηγήσεις του αρεοπαγίτη Αντώνη Δουλγεράκη και στην πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να μονιμοποιηθούν. Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

    Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απο το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

    Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

    Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73».

"Ανοιχτό παράθυρο"

Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για αθρόες προσφυγές συμβασιούχων που διεκδικούν τη δουλειά τους πίσω και εναπόκειται τώρα στους δικαστές των κατωτέρων εργατικών δικαστηρίων να αποφασίσουν εάν τους δικαιώσουν ή όχι.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως ανέφεραν και πηγές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω της σύγχυσης που δημιουργεί η απόφαση, δεν αποκλείεται να επανακριθεί η υπόθεση από άλλη ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση είναι βαρύ φορτίο για τον δημόσιο προϋπολογισμό η επαναπρόσληψη των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων μετά το 2001, εάν τελικά κριθεί ότι έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό όπως έλεγε γνωστός εργατολόγος «μπορεί να τινάξει το μνημόνιο στον αέρα».

 

Share