Για την Παρασκευή πάει το υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα - "Γκρίνια" από την Τρόικα

Τετ, 04/13/2011 - 16:02

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει τελικώς το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, προκειμένου να εγκριθεί το εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση,  σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, επικαλούμενο έγκυρες κυβερνητικές πηγές.  

Την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε νέες διαδοχικές συζητήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 23 δισ. ευρώ.

Δυσαρέσκεια από την Τρόικα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο μεταξύ στους κόλπους της τρόικας για τις σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για το 2011 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο 2012 - 2014, που δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τις αρχές Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναμένεται να σκιαγραφήσει το πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η δυσφορία την οποία πλέον μεταφέρουν αξιωματούχοι της τρόικας πιο ελεύθερα απ' ό,τι στο παρελθόν δεν έγκειται μόνο στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011 αλλά και στο γεγονός πως θεωρούν ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης. Ο μεν υπουργός Οικονομικών μετατοπίζει το βάρος των ευθυνών στους υπουργούς των μεγάλων υπουργείων, δείχνοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης για τις περικοπές δαπανών, οι δε άλλοι υπουργοί φορτώνουν το ύψος των νέων μέτρων στον κ. Παπακωνσταντίνου, καταλογίζοντάς του ανέφικτη οικονομική πολιτική και εσωστρέφεια, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν τους ενημερώνει για τα ακριβή μέτρα που έρχονται.

Στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, που προφανώς διεξάγονται με φόντο την πιθανότητα ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών, η τρόικα φαίνεται πως αποφασίζει να σκληρύνει και άλλο τη στάση της.

Share