Α1 Ηλείας: Τι ισχύει για πρωταθλητή-άνοδο (πότε γίνονται πλέι οφς) και υποβιβασμό στη νέα σεζόν

Δευ, 08/31/2020 - 17:35

Από την νέα - τροποποιημένη Προκήρυξη της διοργανώτριας ΕΠΣ Ηλείας, περιγράφεται στο άρθρο 11 τι γίνεται στην κορυφή και στην ουρά του προσεχούς πρωταθλήματος Α1 Κατηγορίας ως εξής: 

Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021, υπενθυμίζεται μετά τις διεργασίες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα διεξαχθεί τελικά με τη συμμετοχή 16 σωματείων.

Οι ομάδες: 

 1. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ Α.Ο. ΠΥΡΓΟΥ

 2. Α.Π.O. ΔΟΞΑ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

 3. Α.Ο. ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

 4. Α.Π.Ο. ΝΙΚΗ ΤΡΑΓΑΝΟΥ

 5. Π.Γ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΑΒΑΛΙΩΝ

 6. Α.Ο ΑΛΦΕΙΟΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

 7. Α.Ο. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

 8. Α.Π.Σ. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

 9. Α.Γ.Π.Σ. ΠΕΛΟΨ ΠΥΡΓΟΥ

 10. ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ

 11. Α.Ο. ΓΟΥΜΕΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 12. Α.Π.Σ. ΠΕΛΟΨ ΠΕΛΟΠΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

 13. Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΟΥ Ο ΕΡΜΗΣ

 14. Α.Ο. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΒΡΙΝΑΣ

 15. Α.Π.Ο. ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΑΡΡΑΧΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

 16. Α.Γ.Σ. ΔΑΦΝΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ 

Πρωταθλητής και άνοδος 

Στο τέλος κανονικής περιόδου πρωταθλήματος, σε περίπτωση που η διαφορά του πρώτου (1ου) και του δεύτερου (2ου) σωματείου στην γενική κατάταξη είναι ίση ή μικρότερη των (5) βαθμών θα πραγματοποιούνται αγώνες play off μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που η πρώτη (1η ) ομάδα του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική περίοδο έχει διαφορά μεγαλύτερη των πέντε (5) βαθμών από τη δεύτερη (2η) ομάδα, π.χ. 6 βαθμούς και πάνω, δεν θα πραγματοποιηθούν αγώνες play offs μεταξύ των δύο σωματείων της γενικής κατάταξης και η πρώτη (1η) ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια ομάδα της Α1 κατηγορίας περιόδου 2020-2021.

Σε καμιά περίπτωση το 3ο και το 4ο σωματείο στην γενική κατάταξη δεν μετέχει σε αγώνες play off. 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ PLAY OFFS

Οι (τυχόν) αγώνες play offs μεταξύ των δύο πρώτων σωματείων της γενικής κατάταξης θα είναι δυο το λιγότερο και τρεις το περισσότερο. Ο πρώτος (1ος ) αγώνας θα γίνει στην έδρα του σωματείου με την υψηλότερη βαθμολογία. Ο δεύτερος (2ος) αγώνας θα γίνει στην έδρα της δεύτερης (2ης) ομάδας του βαθμολογικού πίνακα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα διεξαχθεί και τρίτος (3ος) αγώνας στην έδρα του πρώτου σωματείου του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής περιόδου.

Η πρώτη (1η) ομάδα του βαθμολογικού πίνακα χρειάζεται τέσσερις (4) βαθμούς, η δε δεύτερη (2η) ομάδα χρειάζεται πέντε (5) βαθμούς για να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια. Σε περίπτωση τριών (3) ισοπαλιών ευνοείται η πρώτη (1η) ομάδα της γενικής κατάταξης της κανονικής περιόδου.

* Με βάση την τωρινή Προκήρυξη, σε ισχύ, της ΕΠΟ, οι πενήντα τρεις (53) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. (δηλαδή και της Ηλείας), καθώς και οι τρεις (3) Δευτεραθλήτριες Ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) Ομάδες, προβιβάζονται απευθείας στη Γ' Εθνική Κατηγορία για την περίοδο 2021 – 2022

Υποβιβασμός

Υποβιβάζονται στην Α2 κατηγορία τέσσερα (4) έως πέντε (5) σωματεία ανάλογα με την πορεία των δυο ομάδων μας της Γ' Εθνικής ερασιτεχνικής.

Αναλυτικά:

1. Εάν δεν υποβιβαστεί κανένα σωματείο μας από την Γ' Εθνική, τότε υποβιβάζονται από την Α1 στην Α2 συνολικά τέσσερα (4) σωματεία.

2. Εάν υποβιβαστούν ένα (1) ή δύο (2) σωματεία μας από την Γ' Εθνική, τότε υποβιβάζονται από την Α1 στην Α2 συνολικά πέντε (5) σωματεία. 

- Εάν υποβιβαστούν τέσσερα (4) σωματεία, τα δύο τελευταία σωματεία δέκατος έκτος (16ος), δέκατος πέμπτος (15ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και τα άλλα δύο (2) σωματεία μέσα από αγώνες play outs ως εξής: Ο ενδέκατος (11ος) με τον δέκατο τέταρτο (14ο) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών, ο δωδέκατος (12ος) με τον δέκατο τρίτο (13ο) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των τεσσάρων (4) βαθμών.

Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

- Εάν υποβιβαστούν πέντε (5) σωματεία, τα τρία τελευταία σωματεία δέκατος έκτος (16ος), δέκατος πέμπτος (15ος) & δέκατος τέταρτος (14ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και τα άλλα δύο (2) σωματεία μέσα από αγώνες play outs ως εξής: Ο δέκατος (10ος) με τον δέκατο τρίτο (13ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών, κι ο ενδέκατος (11ος) με τον δωδέκατο (12ο) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των τεσσάρων (4) βαθμών.

Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Τα Play outs 

Στην Α1 (και σε όλες τις κατηγορίες), όπου χρειαστούν play outs ισχύουν τα εξής:

Ο πρώτος (1ος) αγώνας θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την καλύτερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο δεύτερος (2ος) αγώνας θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την μικρότερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Εφόσον χρειαστεί τρίτος (3ος) αγώνας αυτός θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την καλύτερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η πρώτη (1η) ομάδα χρειάζεται τέσσερις (4) βαθμούς ή τρεις (3) ισοπαλίες, και η δεύτερη (2η) ομάδα πέντε (5) βαθμούς, για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Share