ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Αναζητείται λύση για άμεση έξοδο στις αγορές"

Τρί, 12/18/2018 - 18:50

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠΗΛ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ                                                   

Πρώην ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

 

Φόβος ενός νέου εκτροχιασμού του Ελληνικού χρέους προκαλεί σφοδρούς πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες αλλά και στο ESM. Πέρασαν ελάχιστες μέρες από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου και η χώρα μας έζησε την πρώτη τραυματική εμπειρία της στις σχέσεις της με τις αγορές. Εντείνονται οι ανησυχίες για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Ο (ΙΟΒΕ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση του οικονομιού κλίματος στην Ελλάδα.

Όσο οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης μοιράζουν παροχές, τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων και όσο ανεβαίνουν τα τελευταία, δεν γίνεται η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές για φθηνότερο χρήμα, που μας χρειάζεται για να εξυπηρετούμε τις δανειακές μας ανάγκες. Μέσα σε λίγες ώρες την πρώτη εβδομάδα του μηνός Σεπτεμβρίου 2018, τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τίτλων εκτοξεύτηκαν στο 4,6% έως 4,7%, γιατί οι αγορές αντέδρασαν στην παροχολογία. Ανεβαίνουν τα σπρεντ και ακυρώνεται οποιαδήποτε πρακτική προσφυγής της χώρας στις αγορές, για φθηνό δανεισμό τον οποίο έχει άμεση ανάγκη στο μέλλον για να καλύπτει τις υποχρεώσεις της. Και αυτό γιατί όταν εξαντληθεί το μαξιλάρι ασφαλείας 25 δις ευρώ δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Τι θα γίνει τότε χωρίς δανεισμό από τις αγορές;

Ένα  νέο δανειακό Μνημόνιο θα έρθει για να καλύψει το κενό για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Διαπιστώνεται λοιπόν η αδυναμία επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Η πληρωμή μόνο των τόκων το 2021 έως το 2026 εκτινάσονται στα ύψη.Συνολικά σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ φθάνουν στο ποσό των 84.3δις ευρώ.

Οι υποχρεώσεις αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς το ΔΝΤ ανέρχονται σήμερα σε 9,8δις ευρώ.

Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,5%. Αν η Ελλάδα κατόρθωνε και έβγαινε στις αγορές με τριετές ή πενταετές ομόλογο, θα εδανείζετο με μειωμένο κόστος επιτοκίου στην τριετία με 1,9% και 3% στην πενταετία, τότε θα είχε το ελληνιό δημόσιο κάθε λόγο να αντικαταστήσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με φθηνότερα.

Δυστυχώς όμως η πόρτα των αγορών παραμένει κλειστή για το Ελληνικό Κράτος και απομένει μέχρι το 2020 να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις εξελίξεις με εξασφάλιση μόνο το μαξιλάρι των 25 δις ευρώ. Ας έχουμε υπ΄όψιν μας ότι οι αγορές δεν δανείζουν χώρες με μη βιώσιμο χρέος.

Οπως έχουν δηλώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα εξετάσουν μετά το 2032 το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων του χρέους μας.

Η συνέχιση της φορολογικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας, ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής. Τα σημάδια της κρίσης είναι εμφανή σε επίπεδο επιχειρήσεων και γι αυτό είναι αναγκαίο να βαδίσει η χωρά σε μονοπάτια της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και άλλων εξοντωτικών βαρών που επέβαλε (κυρίως) η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται ακόμη την αποκατάσταση των αδικιών που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Πάνω από 4,5 δις έγιναν «αέρας» στην αποτίμηση στο Χ.Α. από την συνεδρίαση της 21ης  Αυγούστου όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα «Το διάγγελμα της Ιθάκης» θα δοκίμαζε πλέον μόνη της, τη δύναμη της στις αγορές με μόνο.. «μαξιλάρι» προστασίας τα 25 δις Ευρώ. Χάθηκε σχεδόν το 45% της αξίας των συστημικών τραπεζών περίπου 3,5δις Ευρώ και οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς να ξεπερνούν τα 6,4δις ευρώ σημαίνοντας συναγερμό σε Αθήνα και Φρανκφούρτη.

Θα αντιμετωπίσουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες τον διαρκές «Μαραθώνιο» εξυγιαίνοντας τα κεφάλαιά τους από τα κόκκινα δάνεια όπως έχουν δεσμευτεί στο Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSΜ);

Η Moody’s θεωρεί ότι αν διαταραχθούν οι σχέσεις της χώρας με τους Θεσμούς και τους πιστωτές της θα υπάρξει γενικότερο πρόβλημα για την οικονομία και κίνδυνος υποβάθμισής της.

Fitch τονίζει ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση δεν είναι μακριά και θα απειλήσει με εκτροχιασμό χώρες όπως η Ελλάδα.

Η Giti και η JP Morgan εκτιμούν ότι η Ελλάδα, με χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα δύσκολα δημόσια οικονομικά θα πιέσουν ανοδικά το κόστος δανεισμού με συνέπεια το «μαξιλάρι» να αδειάσει νωρίτερα από το 2020.

                Η Ελλάδα καλείται να πορευτεί ουσιαστικά εκτός αγορών, έχοντας ως «σωσίβιο» μόνο το ταμειακό «μαξιλάρι ασφαλείας» με τις «αδυναμίες» του. Η παγκόσμια εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο «οικονομικός κύκλος» ξεκίνησε να γυρίζει με τα επιτόκια να ανεβαίνουν και τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας κρίσης προ των πυλών.                                                                               

Share