Άνω - κάτω η ΝΔ στην Ηλεία από την ποσόστωση 40%: Τρεις γυναίκες θέλει το ψηφοδέλτιο

Παρ, 03/08/2019 - 17:58

Ποσόστωση 40% μεταξύ των δύο φύλων επί του συνολικού αριθμού των υποψηφίων βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή με καθυστέρηση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πλήρες (δηλαδή 7μελές) κομματικό ψηφοδέλτιο στην Ηλεία θα έχει τουλάχιστον 3 γυναίκες υποψήφιες και 4 άντρες (ή τουλάχιστον 3 άντρες και 4 γυναίκες)!

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε μόνο μία γυναίκα υποψήφια στην Ηλεία (ή το πολύ δυο, με βάση το προηγούμενο όριο του 1/3, κι ανάλογα με την τελική ερμηνεία αν αυτό "έπιανε" σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας), ενώ τώρα θα πρέπει να επιλέξει δύο επιπλέον και συνολικά τρεις!

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να λύσει μόνο το πρόβλημα της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου με δύο γυναίκες, αλλά κυρίως θα πρέπει να μειώσει τους άνδρες υποψηφίους (οι οποίοι ήταν σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων).

Μετά την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, κάθε πρόβλεψη για τους περισσότερους "γαλάζιους" υποψηφίους βουλευτές στην Ηλεία (όπως και σε άλλους Νομούς, όπως π.χ. τη γειτονική Μεσσηνία) είναι κάτι παραπάνω από ...παρακινδυνευμένη, αφού η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ουσιαστικά ξανά από την αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων (ή τουλάχιστον, όχι όσο η ΝΔ).

* Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τις επόμενες εκλογές».

Share