Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο - Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν

Κυρ, 03/22/2020 - 19:32

Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας (23/3) ξεκινάει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες

Με τα νέα έκτακτα μέτρα όποιος βγαίνει πλέον από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μαζί του ή την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση με την έως τώρα πληροφόρηση είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι με αποστολή sms στο 13033 . Ο δεύτερος με ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης που διατίθεται από την Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο τρίτος με χαρτί χειρόγραφο (βεβαίωση εργοδότη) για όσους δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα κάποιος μπορεί να βγει από το σπίτι του μόνο για να πάει στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο στο σούπερ μάρκετ, γιατί έχει την υποχρέωση να προσέχει ένα συγγενικό του πρόσωπο ή για να αθληθεί (έως δυο άτομα).

Μητσοτάκης: Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας προχωράμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας

 
Μητσοτάκης: Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας προχωράμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας


Παράλληλα, όποιοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός Αθηνών θα μπορούν αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Εκείνοι που που πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν μόνιμες βεβαιώσεις στους υπαλλήλους τους με στοιχεία όπως που είναι η επιχείρηση αλλά και το όνομα. Αυτή η βεβαίωση θα δίνεται στους αστυνομικού σε περίπτωση ελέγχου.

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν μια φόρμα στην οποία θα αναφέρουν ακριβώς την αιτία βγαίνουν από το σπίτι τους και στην οποία θα πρέπει να αναφέρουν την διεύθυνσή τους, όπως και έναν από τους παραπάνω λόγους.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει και δυνατότητα μηνύματος sms σε τετραψήφιο νούμερο στο οποίο επίσης θα αναφέρεται η διεύθυνση, ο σκοπός της εξόδου αλλά και ο προορισμός. Ο προορισμός (πχ. σούπερ μάρκετ, φαρμακείο) θα αντιστοιχεί σε ένα κωδικό. 

Σημειώνεται ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

 
 

eggrafo.jpg

 

Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν

Από τις έξι το πρωί της Δευτέρας (23/03/2020) τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του:

Θα κυκλοφορούν μόνο όσοι: 

-κινούνται προς και από την εργασία τους  

-πηγαίνουν να προμηθευτούν τρόφιμα &φάρμακα  

-επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα  

-ασκούνται ατομικά ή ανά δύο  

-συνοδεύουν το κατοικίδιό τους

Επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να φέρει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο λόγος μετακίνησής του θα βεβαιώνεται με έγγραφο εργοδότη (για μισθωτό) ή προσωπική υπεύθυνη δήλωση (για ελ.επαγγελματία / αυτοαπασχολούμενο).

Η σχετική βεβαίωση θα μπορεί να λαμβάνεται:  

-μέσω διαδικτύου  

-με τηλεφωνικό μήνυμα  

-να συμπληρώνεται χειρόγραφα

Την εφαρμογή του μέτρου θα ελέγχουν:  

-η ΕΛΑΣ  

-η Δημοτική Αστυνομία  

-το Λιμενικό  

-η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 

Φωτο:Eurokinisi

Share