Δέκα λόγοι για να κάνετε διακοπές στην Ηλεία. Ένας ιδανικός προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη.

Κυρ, 07/07/2019 - 13:06

γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης

Η Ηλεία είναι από τις oμορφότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ο επισκέπτης μορεί να βρει ότι ονειρεύεται. Ιστορικές Μονές, τις χρυσαφένιες παραλίες της, τους "κρυμένους θησαυρούς" της Νέδα και του δρυοδάσους της Φολόης και τη λίμνη του Καϊάφα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

Να περιηγηθεί στην κοιτίδα του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία, στην πετρόκτιστη Ανδρίτσαινα με πλακόστρωτα σοκάκια, βρύσες με τρεχούμενο νερό, 

Να διανυκτερεύσει στις υπερσύγχονες Τουριστικές μονάδες του Νομού.

Να πιεί από τα άριστης ποιότητας κρασιά των οινοποιείων του Νομού, να γευτεί τα τοπικά προιόντα...

Να χαλαρώσει στον λόφο του Επαρχείου, στο γραφικό λιμανάκι στο Κατάκολο, την κοσμοπολίτικη Κουρούτα, και την Βενετία της Ηλείας το Αρκούδι...

Να νιώσει την φιλοξενεία των κατοίκων του Νομού...

1. Υπέροχα Μοναστήρια για θρησκευτική κατάνυξη

Στα Μοναστήρια και στις Μονές της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια ανόθευτη πλευρά της Ορθοδοξίας. Κατάνυξη, αφοσίωση και πίστη συνθέτουν ένα ξεχωριστό οδοιπορικό που προσφέρει μοναδική συγκίνηση. Ιστορίες και θαύματα αντηχούν στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής και προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Τα μοναστήρια της Ηλείας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση του χριστιανισμού όσο και στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με παράδειγμα την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου άνθρωποι της εκκλησίας δημιούργησαν κρυφά σχολεία.

Εκεί, άνθιζε η ελληνική γλώσσα και η ελπίδα για τη λευτεριά, υποστήριζαν τους φτωχούς ραγιάδες που ζητούσαν καταφύγιο στα μοναστήρια, δίνοντας τους γη να καλλιεργούν για να ζήσουν και να έχουν οικονομικούς πόρους από τα προϊόντα της.

Οι εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν την άμεση διάδοση του χριστιανισμού.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει κτίσματα και μνημεία, αναδεικνύοντας το σπάνιο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν του Ηλειακού χώρου.

Θα σας συστήναμε τις Μονές Σεπετού στις Αμυγδαλιές, Σκαφιδιάς Πύργου, Κρεμαστής στο Λάνθι, Χρυσοπηγή Ανω Μονής Δίβρης.

 

2. Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία την κοιτίδα του Ολυμπισμού

Την παγκοσμίου φήμης Αρχαία Ολυμπία που με δόξα και μεγαλειότητα δεσπόζει μέσα στο καταπράσινο τοπίο, η κοιτίδα του Ολυμπισμού σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Το αρχαιολογικό της μουσείο αλλά και οι εξωτερικοί λατρευτικοί της χώροι είναι αυτοί που πραγματικά θα σας συνεπάρουν , μαργαρίτες, κισσοί και καταπράσινο γρασίδι πλαισιώνουν τα αρχαία μάρμαρα κάνοντας ακόμη πιο όμορφο το ιερό του αρχαίου κόσμου.

Περπατήστε ελεύθερα ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο και παρατηρήστε τους Ναούς του Δία και της Ήρας, το γυμνάσιο και την παλαίστρα, το Φιλιππείο , και την Επτάηχο Στοά αλλά και το φημισμένο στάδιο. Σίγουρα θα καταλάβετε μετά από αυτή σας την περιήγηση για ποιο λόγο την επισκέπτονται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον πλανήτη.

 

3. Ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα που… περιστρέφεται (βίντεο)

27601

Ναός Πυξίδα – Το θαύμα των αρχαίων επιστημών. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον… 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος.

 

4. Χρυσαφένιες παραλίες, ιαματικές πηγές, πεζοπορία βουνού και "γεμάτες" διακοπές.

Η μεγάλη ακτογραμμή που αγκαλιάζει τη δυτική πλευρά της Ηλείας με τα υπέροχα νερά του Ιονίου κάνει τα καλοκαίρια σας ονειρικά και την επιθυμία σας για «ακόμα λίγο καλοκαίρι, ακόμα λίγο αλμύρα» πιο έντονη.
Τα μοναδικά φυσικά τοπία εναλλάσσονται μεταξύ τους και οι επιλογές που σας προσφέρονται είναι αμέτρητες.
Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο ένδοξο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, την Αρχαία Ολυμπία, και συνεχίστε την περιήγησή σας στις κοιλάδες, στα βουνά και τις υπέροχες παραλίες της περιοχής.
Σας προτείνουμε την περιοχή του Καιάφα, τις παραλίες του Κουρούτας, Αρκουδίου, Αγίου Ανδρέα και του Κακόβατου
 
 

5. Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ηλείας 

Η Νέδα, το θηλυκό ποτάμι
Εδώ η φύση έχει «σκαλίσει» το τοπίο με ομορφιά. Η Νέδα, το μοναδικό ελληνικό ποτάμι γένους θηλυκού, κυλάει ανάμεσα στις κορυφές του όρους Τετράζιο προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Από τις πηγές στο όρος Λύκαιο, τα νερά του σχηματίζουν μαιάνδρους μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση. Περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια, από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες και μετά από 32 χιλιόμετρα καταλήγουν στη θάλασσα.

Δρυόδασος Φολόης
Στο οροπέδιο της Φολόης, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μπαλκόνι της Ηλείας» λόγω της πανοραμικής θέας, απαντάται ένα από τα σπανιότερα και μεγαλύτερα δάση βελανιδιών, ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Αφεθείτε στη μαγεία του δάσους ατενίζοντας τις αγέρωχες βελανιδιές, που με το ύψος τους μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι είναι επίπεδο για να κάνετε πεζοπορία στα αμέτρητα και πανέμορφα μονοπάτια του.

 
 
6. Άριστη διαμονή σε υψηλού επιπέδου Ξενοδοχειακές μονάδες 
 
Ο Νομός διαθέτει άριστης ποιότητας Ξενοδοχειακές μονάδες, Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενες βίλλες.
Η Αρχαία Ολυμπία, η Ανδρίτσαινα τα Λουτρά Κυλλήνης, ο Αγιος Ηλίας, η Γλύφα είναι μερικές από τις περιοχές που διαθέτουν μεγάλες και σύγχρονες ξενοδοχειαξές μονάδες με άριστο service.
 
 
 
 
7. Οινοποιεία Ηλείας
 
Τα Κτήματα της περιοχής οργανώνουν επισκέψεις γευσιγνωσίας και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που θα σας μυήσουν στα μυστικά της παραγωγής οίνου.
Το κτήμα "ΜΕΡΚΟΥΡΗ" , το κτήμα "ΜΠΡΙΤΖΙΚΗ" είναι δύο από τα πιό φημισμένα του Νομού Ηλείας με πελάτες σε όλο τον κόσμο!
Τα Κτήματα της περιοχής οργανώνουν επισκέψεις γευσιγνωσίας και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που θα σας μυήσουν στα μυστικά της παραγωγής οίνου.
 
 
 
 
8. Άριστα Προιόντα Τοπικής προέλευσης
 
Ο Νομός Ηλείας είναι ένας ευλογημένος Νομός που μπορείς να βρείς άριστα προιόντα.
Το τοπικό λάδι και η ελιά είναι πολύ φημισμένα σε όλο τον κόσμο.
Το μέλι, η ντομάτα, το αγγούρι, τα εσπεριδοειδή, η αγγινάρα είναι κάποια από τα προιόντα που είναι άριστης ποιότητας και σε πολύ καλές τιμές!
 
 
 
 
9. Φιλόξενοι κάτοικοι
 
Οι κάτοικοι του Νομού φημίζονται για την φιλοξενία τους.
Υπάρχει η ζεστασιά της καλής παρέας, του κεράσματος, της φιλίας.
Ένα ποτηρι ντόπιο κρασί με ένα κομμάτι αρνί σούβλας, πασχαλινά αυγά και σπιτικό κουλούρι υπάρχει σε κάθε σπιτικό για κάθε επισκέπτη.
 
 
 
 
10. Βρίσκεις τα πάντα στα μαγαζιά του Νομού 
 
Στα Εμπορικά καταστήματα του Νομού βρίσκεις ότι θέλεις σε μεγάλη ποικιλία και σε καλές τιμές.
Οι καταστηματάρχες δέχονται τους επισκέπτες με προθυμία, καλή εξυπηρέτηση, και πολύ καλές τιμές.
 
 
Έλα και εσύ να κάνεις διακοπές στην Ηλεία.
Έλα να ζήσεις από κοντά ένα ευλογημένο τόπο και τους φιλόξενους κατοίκους του.
Σε περιμένουμε...

 

Share