Δέκα λόγοι για να κάνετε Πάσχα στην Ηλεία. Ένας ιδανικός προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη.

Δευ, 04/22/2019 - 10:07

γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης

Η Ηλεία είναι από τις oμορφότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ο επισκέπτης μορεί να βρει ότι ονειρεύεται. Ιστορικές Μονές για να νιώσεις το Θείο δράμα και την Ανάσταση, τα Πασχαλινά έθιμα της περιοχής, τις χρυσαφένιες παραλίες της, τους "κρυμένους θησαυρούς" της Νέδα και του δρυοδάσους της Φολόης και τη λίμνη του Καϊάφα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

Να περιηγηθεί στην κοιτίδα του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία, στην πετρόκτιστη Ανδρίτσαινα με πλακόστρωτα σοκάκια, βρύσες με τρεχούμενο νερό, 

Να διανυκτερεύσει στις υπερσύγχονες Τουριστικές μονάδες του Νομού.

Να πιεί από τα άριστης ποιότητας κρασιά των οινοποιείων του Νομού, να γευτεί τα τοπικά προιόντα...

Να χαλαρώσει στον λόφο του Επαρχείου, στο γραφικό λιμανάκι στο Κατάκολο, την κοσμοπολίτικη Κουρούτα, και την Βενετία της Ηλείας το Αρκούδι...

Να νιώσει την φιλοξενεία των κατοίκων του Νομού...

1. Υπέροχα Μοναστήρια για θρησκευτική κατάνυξη

Στα Μοναστήρια και στις Μονές της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια ανόθευτη πλευρά της Ορθοδοξίας. Κατάνυξη, αφοσίωση και πίστη συνθέτουν ένα ξεχωριστό οδοιπορικό που προσφέρει μοναδική συγκίνηση. Ιστορίες και θαύματα αντηχούν στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής και προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Τα μοναστήρια της Ηλείας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση του χριστιανισμού όσο και στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με παράδειγμα την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου άνθρωποι της εκκλησίας δημιούργησαν κρυφά σχολεία.

Εκεί, άνθιζε η ελληνική γλώσσα και η ελπίδα για τη λευτεριά, υποστήριζαν τους φτωχούς ραγιάδες που ζητούσαν καταφύγιο στα μοναστήρια, δίνοντας τους γη να καλλιεργούν για να ζήσουν και να έχουν οικονομικούς πόρους από τα προϊόντα της.

Οι εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν την άμεση διάδοση του χριστιανισμού.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει κτίσματα και μνημεία, αναδεικνύοντας το σπάνιο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν του Ηλειακού χώρου.

Θα σας συστήναμε τις Μονές Σεπετού στις Αμυγδαλιές, Σκαφιδιάς Πύργου, Κρεμαστής στο Λάνθι, Χρυσοπηγή Ανω Μονής Δίβρης.

 

2. Περιφορά Επιταφίων - Συγκέντρωση Επιταφίων στην κεντρική πλατεία Πύργου

Κάθε χρόνο γίνεται συγκέντρωση των επιταφίων των ενοριών στην κεντρική πλατεία της πόλης του Πύργου. Εκεί από τον Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανό και πολλών κληρικών ψέλνονται 

Σε όλες τις πόλεις και α Χωριά γίνεται περιφορά των επιταφίων και ψέλνονται ύμνοι της Μ. Παρασκευής.

 

3. Πασχαλινά έθιμα στο Νομό Ηλείας - Το έθιμο της «Κουλούρας»!

Το έθιμο των αλόγων και της κουλούρας αναβιώνει κάθε χρόνο στο Επιτάλιο, τη Δευτέρα του Πάσχα!

Σε μια μεγάλη έκταση στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας οι οργανωτές σχεδιάζουν έναν στίβο ιπποδρομιών και εκεί δεκάδες άλογα από όλη την Ηλεία συμμετέχουν στους αγώνες που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Είναι ένα πατροπαράδατο έθιμο που μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη!

Οι ιπποδρομίες στο πέρασμα του χρόνου

Τα παλιά χρόνια, μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, στο χωριό αυτή την ημέρα γινόταν «το τρέξιμο της κουλούρας» δηλαδή ιπποδρομίες στο δρόμο του Επιταλίου, ο οποίος ήταν ευθύς και οριζόντιος.

Έπαθλο ήταν ένα καρβέλι ψωμί, η κουλούρα και ακολουθούσε γλέντι με σουβλιστά αρνιά.

Πάσχα στην Ηλεία με το έθιμο της «Κουλούρας»!
 

 

4. Χρυσαφένιες παραλίες, ιαματικές πηγές, πεζοπορία βουνού και "γεμάτες" διακοπές.

Η μεγάλη ακτογραμμή που αγκαλιάζει τη δυτική πλευρά της Ηλείας με τα υπέροχα νερά του Ιονίου κάνει τα καλοκαίρια σας ονειρικά και την επιθυμία σας για «ακόμα λίγο καλοκαίρι, ακόμα λίγο αλμύρα» πιο έντονη.
Τα μοναδικά φυσικά τοπία εναλλάσσονται μεταξύ τους και οι επιλογές που σας προσφέρονται είναι αμέτρητες.
Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο ένδοξο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, την Αρχαία Ολυμπία, και συνεχίστε την περιήγησή σας στις κοιλάδες, στα βουνά και τις υπέροχες παραλίες της περιοχής.
Σας προτείνουμε την περιοχή του Καιάφα, τις παραλίες του Κουρούτας, Αρκουδίου, Αγίου Ανδρέα και του Κακόβατου
 
 

5. Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ηλείας 

Η Νέδα, το θηλυκό ποτάμι
Εδώ η φύση έχει «σκαλίσει» το τοπίο με ομορφιά. Η Νέδα, το μοναδικό ελληνικό ποτάμι γένους θηλυκού, κυλάει ανάμεσα στις κορυφές του όρους Τετράζιο προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Από τις πηγές στο όρος Λύκαιο, τα νερά του σχηματίζουν μαιάνδρους μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση. Περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια, από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες και μετά από 32 χιλιόμετρα καταλήγουν στη θάλασσα.

Δρυόδασος Φολόης
Στο οροπέδιο της Φολόης, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μπαλκόνι της Ηλείας» λόγω της πανοραμικής θέας, απαντάται ένα από τα σπανιότερα και μεγαλύτερα δάση βελανιδιών, ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Αφεθείτε στη μαγεία του δάσους ατενίζοντας τις αγέρωχες βελανιδιές, που με το ύψος τους μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι είναι επίπεδο για να κάνετε πεζοπορία στα αμέτρητα και πανέμορφα μονοπάτια του.

 
 
6. Άριστη διαμονή σε υψηλού επιπέδου Ξενοδοχειακές μονάδες 
 
Ο Νομός διαθέτει άριστης ποιότητας Ξενοδοχειακές μονάδες, Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενες βίλλες.
Η Αρχαία Ολυμπία, η Ανδρίτσαινα τα Λουτρά Κυλλήνης, ο Αγιος Ηλίας, η Γλύφα είναι μερικές από τις περιοχές που διαθέτουν μεγάλες και σύγχρονες ξενοδοχειαξές μονάδες με άριστο service.
 
 
 
 
7. Οινοποιεία Ηλείας
 
Τα Κτήματα της περιοχής οργανώνουν επισκέψεις γευσιγνωσίας και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που θα σας μυήσουν στα μυστικά της παραγωγής οίνου.
Το κτήμα "ΜΕΡΚΟΥΡΗ" , το κτήμα "ΜΠΡΙΤΖΙΚΗ" είναι δύο από τα πιό φημισμένα του Νομού Ηλείας με πελάτες σε όλο τον κόσμο!
Τα Κτήματα της περιοχής οργανώνουν επισκέψεις γευσιγνωσίας και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που θα σας μυήσουν στα μυστικά της παραγωγής οίνου.
 
 
 
 
8. Άριστα Προιόντα Τοπικής προέλευσης
 
Ο Νομός Ηλείας είναι ένας ευλογημένος Νομός που μπορείς να βρείς άριστα προιόντα.
Το τοπικό λάδι και η ελιά είναι πολύ φημισμένα σε όλο τον κόσμο.
Το μέλι, η ντομάτα, το αγγούρι, τα εσπεριδοειδή, η αγγινάρα είναι κάποια από τα προιόντα που είναι άριστης ποιότητας και σε πολύ καλές τιμές!
 
 
 
 
9. Φιλόξενοι κάτοικοι
 
Οι κάτοικοι του Νομού φημίζονται για την φιλοξενία τους.
Υπάρχει η ζεστασιά της καλής παρέας, του κεράσματος, της φιλίας.
Ένα ποτηρι ντόπιο κρασί με ένα κομμάτι αρνί σούβλας, πασχαλινά αυγά και σπιτικό κουλούρι υπάρχει σε κάθε σπιτικό για κάθε επισκέπτη.
 
 
 
 
10. Βρίσκεις τα πάντα στα μαγαζιά του Νομού 
 
Στα Εμπορικά καταστήματα του Νομού βρίσκεις ότι θέλεις σε μεγάλη ποικιλία και σε καλές τιμές.
Οι καταστηματάρχες δέχονται τους επισκέπτες με προθυμία, καλή εξυπηρέτηση, και πολύ καλές τιμές.
 
 
Έλα και εσύ να κάνεις Πασχαλινές διακοπές στην Ηλεία.
Έλα να ζήσεις από κοντά ένα ευλογημένο τόπο και τους φιλόξενους κατοίκους του.
Σε περιμένουμε...
 
 
 
 
 
 
Share