ΔΕΘ: Τέσσερις άξονες για την ομιλία Μητσοτάκη και σιγή ιχθύος για την πολυπόθητη… έκπληξη

Σάβ, 09/07/2019 - 09:42

Σε τέσσερις άξονες θα είναι δομημένη η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το αν θα υπάρξει ή όχι κάποια έκπληξη εκ μέρους του. Παραπέμπουν πάντως στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων, καθώς η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι ο ένας από τους άξονες στους οποίους θ’ αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Το «κάτι διαφορετικό» που ετοιμάζει, όμως, ο πρωθυπουργός είναι πως οι δεσμεύσεις του θα μπορούν να αξιολογηθούν στην επόμενη κιόλας ΔΕΘ, δηλαδή το πλάνο που θα παρουσιάσει θα έχει διάρκεια 12 μηνών και δεν θα απλώνεται σε βάθος τετραετίας. Τούτο θα συμβεί διότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση στη λογοδοσία και να μην κατηγορηθεί αντιθέτως για παροχολογία.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους άξονες της ομιλίας του, δεν είναι άλλοι από αυτούς που μαζί με τη φορολογική πολιτική στηρίζουν το συνολικό αφήγημα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ που είναι «ανάπτυξη για όλους». Πρόκειται για τις επενδύσεις και κυρίως το ξεμπλοκάρισμα των ήδη υφιστάμενων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό. Επίσης, τις εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου.

Η ομιλία Μητσοτάκη, όμως, θα έχει έντονο και το «άρωμα» της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σειρά έργων στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, έως την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα γράφουν και θα σβήνουν και σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις φοροελαφρύνσεις και το ενδεχόμενο έκπληξης, επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η επίτευξη των στόχων.

Με απλά λόγια, μόνον εάν βγαίνει η «άσκηση» με τα… ταμεία του Δημοσίου θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις ή εκπλήξεις σε σύγκριση με όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, τα οποία – όπως θ’ αναφέρει – θα εφαρμοστούν σταδιακά για τον ίδιο ακριβώς λόγο: την εμπιστοσύνη των θεσμών.

 

https://www.newsit.gr

Share