Δημ. Συμβούλιο Πύργου: "Δεν υπάρχει άλλη υπομονή " - Δυναμικές αντιδράσεις άμεσα! - Παρέμβαση Φαρμάκη στην Κεραμέως

Σάβ, 11/09/2019 - 17:20

Σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δυναμικών ενεργειών, επαφών με τα κέντρα εξουσίας στην Αθήνα και κινητοποιήσεων στην Ηλεία κατέληξε ομόφωνα στο έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο Πύργου το μεσημέρι του Σαββάτου (9/11) να προχωρήσει ο Δήμος Πύργου, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προβεί στην αναστολή έναρξης λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται να υπάρξει μαχητικό πνεύμα διεκδικήσεων και δυναμικές, μαζικές και συλλογικές κινητοποιήσεις, επειδή το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση, εκ μέρους των Ηλείων για την κατάργηση του Τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

"Οι Ηλείοι πρέπει να αντιδράσουν για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια" κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πύργου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρόντων των βουλευτών Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος που περιλαμβάνει το κλείσιμο του δημαρχείου την Δευτέρα (σ.σ. δεν θα λειτουργήσουν όλες οι Υπηρεσίες εκτός από αυτή της Καθαριότητας), επίσκεψη του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και των επικεφαλής των παρατάξεων στην υπουργό Παιδείας, επίσκεψη στην Πρύτανη και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και αίτημα όλοι οι βουλευτές της Ηλείας να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή.

Από τη Δευτέρα ξεκινά ο αγώνας (και) για το ΤΕΦΑΑ

Τη Δευτέρα νωρίς το πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως και θα λάβουν απόφαση να απέχουν από την εργασία τους, κλείνοντας ουσιαστικά το Δημαρχείο καθώς δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου.

Η Δημοτική αρχή Πύργου σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού θα επιδιώξουν να έχουν διαδοχικές συναντήσεις από τη Δευτέρα τόσο στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και στην Πάτρα με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση για το Πανεπιστημιακό τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και να διεκδικήσουν την αλλαγή της απόφασης προς όφελος της Ηλείας.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Πύργου θα ζητήσει άμεσα από τους βουλευτές του νομού να μην ψηφίσουν την σχετική διάταξη στη βουλή και να κλείσουν ραντεβού με την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως στην οποία θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Πύργου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Πύργου, οι Βουλευτές του νομού.

Να επισημανθεί πως οι κινητοποιήσεις των Ηλείων δεν πρόκειται να σταματήσουν στις επαφές αυτές αλλά ανάλογα με τα αποτελέσματα είναι αποφασισμένοι στο δήμο Πύργου να συνεχίσουν με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Τέλος ο Δήμαρχος Πύργου και οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Πύργου καλούν όλο τον κόσμο, φορείς, πολίτες κλπ τη Δευτέρα το βράδυ στο Πάρκο Ξυστρή όπου εκεί θα τεθούν και τα μεγάλα θέματα του τόπου, αυτοκινητόδρομος Πάτρα -Πύργος, κόκκινα πυρόπληκτα δάνεια, Ταμείο Μολυβιάτη και Πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία με στόχο την δημιουργία ενός Πανηλειακού κοινωνικοπολιτικού θεσμικού μετώπου διεκδίκησης των μεγάλων ζητημάτων της Ηλείας γιατί πλέον δεν υπάρχει άλλη υπομονή και ο Νομός έχει πιάσει "πάτο".

Παρέμβαση Φαρμάκη

* * * Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη προκάλεσε στο μεταξύ η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή έναρξης λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και Επιστημών Φυσικής Αγωγής – Αθλητισμού στον Πύργο.

Ο κ. Φαρμάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη διάρκεια της οποίας η Υπουργός αποσαφήνισε ότι ο κύριος λόγος που τα δύο τμήματα σε Αγρίνιο και Πάτρα οδηγούνται σε αναστολή έναρξης λειτουργίας είναι ότι δεν είχε προηγηθεί έκφραση γνώμης από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται περί «κατάργησης» των τμημάτων και υπογράμμισε ότι εφόσον τηρηθούν οι σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας τους.

Κατόπιν αυτών, την Παρασκευή ο κ. Φαρμάκης συναντήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Η Πρύτανις μετέφερε την πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών να προχωρήσει άμεσα σε επαρκή τεκμηρίωση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των Τμημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε τη στήριξη στην λειτουργία και στο έργο του Πανεπιστημίου Πατρών, επαναβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συντρέξει με κάθε τρόπο την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του κορυφαίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δυτικής Ελλάδας.

Share