Δήμοι-Περιφέρειες: Τι προβλέπει το υπουργείο για μοίρασμα βοήθειας ΤΕΒΑ – Η ανάγκη!

Κυρ, 03/29/2020 - 15:13

Τη δυνατότητα (αλλά και τη μεγάλη ανάγκη πιθανής υλοποίησης της μέσα στον προσεχή μήνα Απρίλιο, να προσθέσουμε) για μοίρασμα της επισιτιστικής κ.τ.λ. βοήθειας ΤΕΒΑ με άλλη μορφή από την ως τώρα συνηθισμένη, προβλέπει απόφαση του κράτους.

Συγκεκριμένα στην Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/2020 (ΦΕΚ B' 986/22-03-2020) "Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19"

Άρθρο 2

“Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ)”. 

Ήδη τέτοιου είδους μοίρασμα έκανε ο Δήμος Τρικάλων. Και κάποιοι ακόμα ανακοίνωσαν πως θα το κάνουν αυτό σύντομα (όπως, Αγίας Βαρβάρας, και άλλοι στη χώρα) 

Σχετική αναφορά έγινε και την Δευτέρα 23/3 εκεί όπου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους Περιφερειάρχες και στο προεδρείο της ΚΕΔΕ. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους Περιφερειάρχες να δώσουν έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουμε συζητήσει ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα ήθελα μια συνολική εικόνα για το πώς βαδίζει το πρόγραμμα και τι περαιτέρω πρέπει να κάνουμε. Και να παρακαλέσω για προτάσεις για το τι βοήθεια πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλουμε σε μια σειρά περιπτώσεις που συνάνθρωποί μας θέλουν τη στήριξή μας. Αναφέρομαι και σε περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους ή περνάνε σε ένα καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας. Με ποιόν τρόπο θα τους στηρίξουμε, πέραν των οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση που είναι πολύ θετικά και τα οποία καθώς θα εφαρμόζονται θα δίνουν μια ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους».

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειών και των δήμων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και επισήμαναν την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο διαρκώς ενισχύεται με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). 

Είτε γίνει κατ' οίκον, είτε με εκπόνηση ενός σχεδίου διανομής τροφίμων, σε περισσότερες ημέρες και σε περισσότερα σημεία διαμοιρασμού, με περισσότερους υπαλλήλους, κατάλληλα προφυλαγμένους κ.τ.λ., είναι κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί. Ειδικά αφορώντας ανθρώπους, μακροχρόνια άνεργους, χαμηλών εισοδημάτων, κ.τ.λ., που άλλωστε ως τώρα ΑΥΤΟΙ δεν έχουν τύχει κανενός οικονομικού βοηθήματος στήριξης μέσα στα όσα ανακοινώνονται πλέον κάθε μέρα. Κι ενώ διανύουμε μια τόσο έ κ τ α κ τ η και πρωτοφανή κρίση! Αβέβαιης μάλιστα διάρκειας.

Share