ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Δήμαρχοι που αγάπησαν την πόλη και τους κατοίκους της - Τάσης Καζάζης

Σάβ, 05/25/2019 - 07:32

Το www.Iliaoikonomia.gr, με αφορμή τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, αποτίει φόρο τιμής στους διατελέσαντες Δημάρχους Πύργου που αγάπησαν την πόλη και τους κατοίκους της και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τον επόμενο Δήμαρχο Πύργου.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ο Τάσης Καζάζης διετέλεσε δήμαρχος Πύργου στις περιοδους 1943, 1950,και 1964-1971.

Γεννήθηκε στην Δίβρη (σήμερα Λαμπεία) της Ηλείας το 1903. Πατέρας του ήταν ο Διονύσιος Καζάζης, κηροπλάστης και έμπορος στον Πύργο.

Ήταν γόνος της μεγάλης οικογενείας του οπλαρχηγού της Δίβρης Αθανασίου Αναστασόπουλου.

Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη Δίβρη, συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στον Πύργο. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλειων σπουδών του, φοίτησε στη Γερμανία.

Αγάπησε την πόλη και βοήθησε τους δημότες τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

Το όνομά του συνδέθηκε με την περίοδο της Κατοχής στην ιστοριογραφία της πόλης που υπήρξε δήμαρχος, αλλά και της Ηλείας. 

Mε τις ενέργειές του έσωσε τον Πύργο από τους Γερμανούς. Με ηρωισμό μπήκε μπροστά στον εισβολέα της πόλης και του είπε ότι να σκοτώσουν αυτόν και να αφήσουν ήσυχη την πόλη και τους κατοίκους της.

Το 1977 τυπώθηκε στον Πύργο το βιβλίο του "Οι Γερμανοί στην Ηλεία", το οποίο επανεκδόθηκε το 1994 επί δημαρχίας Γιώργου Δημητρακόπουλου.

Απέκτησε με την σύζυγό του Ανθούλα δύο παιδιά, τον Θάνο και την Βάσω.

Στην κεντρική φωτογραφία του 1994 η τοτε Δημοτική Αρχη, με Δήμαρχο τον Γιώργο Δημητρακόπουλο και πρόεδρο του Δ/Σ τον Νικο Δουφεξή, να καλοσωριζουν τον πρώην δήμαρχο Τάση Καζάζη στο Δημαρχείο Πύργου.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την όλη προσφορά του η οδός που βρισκόταν το σπίτι του ονομάσθηκε οδός Τάση Καζάζη.

 

Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης

Share