Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το 2018 αντί το 2019;

Τρί, 06/20/2017 - 17:25

 

Μείωση της νυν πενταετούς θητείας για τους δημάρχους μελετά η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο για αλλαγές στον «Καλλικράτη» (μεταξύ αυτών και απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα).

Σύμφωνα και με τις νεότερες πληροφορίες και ενδείξεις, στις αλλαγές που προωθούνται είναι και η επαναφορά της θητείας για Δημάρχους και Περιφερειάρχες σε τετραετή.
Μέχρι τώρα, μόλις μία φορά στις αμέσως προηγούμενες σχετικές εκλογές του 2014 (Μάιος) ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία (όπως οι Ευρωβουλευτές).

Η πρόταση τώρα είναι, να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον μήνα Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών μετά το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που είχε συστήσει, συμφωνεί (πάντα με τα ως τώρα δεδομένα που διαμορφώνονται), ώστε η θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών να είναι τετραετής, αφού θεωρεί ότι “ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης μπορεί να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του σε διάστημα μιας τετραετίας όπως συμβαίνει και σε κυβερνητικό επίπεδο”.

Κι ακόμα η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της: «H καθιέρωση της πενταετούς αυτοδιοικητικής περιόδου δεν δικαιολογείται, ούτε δικαιοπολιτικά ούτε από την εμπειρία εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Η αποσύνδεση των Δημοτικών εκλογών από τις Ευρωεκλογές αναμένεται να γίνει από τις προσεχείς εκλογές, άρα η αλλαγή της θητείας θα έχει ουσιαστικά αναδρομική ισχύ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αν το Υπουργείο προχωρήσει κι επίσημα σε αυτά που σχεδιάζει, τότε πιθανότατα οι επόμενες Δημοτικές εκλογές και Περιφερειακές εκλογές να γίνουν μέσα στο 2018 (και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του έτους). Κι όχι τον Μάιο του 2019.

- Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα με τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου (ευρύτερα).

- Όπως και για το θέμα της Απλής αναλογικής. Όπου με βάση τα όσα αναφέρονται ως τώρα:

Θα ισχύει και στις Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί Δήμαρχος - Περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων, και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.

Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή, υπενθυμίζεται ότι, λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Share