Διονύσης Καλαματιανός: Τεράστια τα προβλήματα στον τουρισμό-επισιτισμό

Κυρ, 07/05/2020 - 10:04

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους.

Η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη δίμηνη καραντίνα, βρήκε σε τέλμα τις επιχειρήσεις του κλάδου, όσες εξ αυτών επαναλειτούργησαν, προσπαθώντας να βρουν τον βηματισμό τους, καθώς η ζήτηση και ο τζίρος εμφανίζει κατακόρυφη πτώση.  Υπάρχουν, επίσης, και οι επιχειρήσεις που, εκτιμώντας ότι τα αναμενόμενα έσοδα δε θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, δε μπήκαν καν στον κόπο να επαναλειτουργήσουν. Ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει επισκεπτόμενος τουριστικά σημεία της Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, το Κατάκολο, η Κυλλήνη, το Αρκούδι, όπου μεγάλα ξενοδοχεία, τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, καίτοι διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού.

Ως συνακόλουθο πρόβλημα προβάλλει η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κατόρθωσαν να εργαστούν ξανά, καθώς οι χαμένες θέσεις εργασίας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανέρχονται στις 225.000. Με τα εξαγγελθέντα ανεπαρκέστατα μέτρα που σε καμιά περίπτωση δε διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των ξεναγών, των μεταφορέων (τουριστικά λεωφορεία) και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο  εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες και τις τεράστιες καθυστερήσεις που συκοφαντούν τη χώρα μας στο εξωτερικό με χαρακτηριστικά αρνητικά σχόλια για τον τρόπο ανοίγματος του τουρισμού στην Ελλάδα, σε Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία. Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού  βλέπουν πλήθος υπουργικών αποφάσεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων να περιπλέκουν την κατάσταση και να οδηγούν σε αδιέξοδα, αντί να δίνουν δίκαιες λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να μένει εκτός ρυθμίσεων επαναπρόσληψης  πλήθος εργαζομένων, όπως αυτών που εργάζονται:

  • σε 12μηνης λειτουργίας τουριστικά καταλύματα,
  • με το καθεστώς της «διαλείπουσας εργασίας»,
  • μέσω γραφείων ενοικιάσεως εργασίας και,
  • εποχικά στην εστίαση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα ελάχιστα και ανεπαρκή που έδωσε, με τα 800 ευρώ το τρίμηνο, μπορεί να ζήσει μια οικογένεια, σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επισφαλές, με την ύφεση να καλπάζει σε πρωτόγνωρα ποσοστά και με ναρκοθετημένη κάθε προοπτική εναλλακτικής απασχόλησης. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν να δουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς δεν πήραν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, επειδή δεν συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να πετάγονται στο περιθώριο. Βλέποντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, με δήθεν «πρωτοβουλίες», χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, με σπατάλη δημοσίου χρήματος σε ιδιώτες για διαφημιστικές καμπάνιες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού βρίσκονται σε απόγνωση.

Χιλιάδες από αυτούς προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, με αιτήματα που έχουν τη στήριξή μας, όπως:

  • Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στις τουριστικές δομές και στις επιχειρήσεις εστίασης.
  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό.
  • Παράταση επιδόματος ανεργίας.
  • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης του συνόλου των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο μοναδικός δρόμος στήριξης της κοινωνικής συνοχής σήμερα είναι να ακολουθήσουμε τις επιλογές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την πραγματική ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στον τουρισμό-επισιτισμό, και την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κρατική επιδότηση του 100% του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις του κλάδου και του 40% του μισθολογικού. Οφείλουμε να σταθούμε πλάι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του, ανταποδίδοντας τη σημαντική συμβολή του στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

Share