Διονύσης Καλαματιανός: «Θέλω να μετουσιώσω την εμπειρία μου σε κοινοβουλευτικό έργο»

Κυρ, 06/30/2019 - 09:59

Καλαματιανός Διονύσης - Χαράλαμπος. Ένας νέος σε ηλικία πολιτικός με θητεία σε διακεκριμένες κυβερνητικές θέσεις, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που συνδυάζουν ανανέωση με εμπειρία στο ψηφοδέλτιο Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πρώην διοικητής του ΙΚΑ με σημαντικό έργο, πρώην γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Καλαματιανός προβάλλει ως ένα από τα στελέχη που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή. Στη συνέντευξή του που ακολουθεί ο κ. Καλαματιανός εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον Ελληνικό λαό.

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μπορεί να μειωθεί ή και να ανατραπεί η διαφορά με τη ΝΔ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές. Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία;

ΑΠ: Όλοι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις εθνικές εκλογές. Έχει καθιερωθεί ο όρος «χαλαρή ψήφος» για τις ευρωεκλογές. Όμως οι εθνικές εκλογές, ιδίως αυτές της 7ης Ιουλίου, είναι ίσως οι κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων. Αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Και τα πράγματα για τον πολίτη είναι ξεκάθαρα: Αποφασίζουμε αν θα πάμε με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα ή μ’ εκείνους που την έβγαλαν από τα μνημόνια. Αποφασίζουμε αν θέλουμε μια κυβέρνηση προοδευτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία ή μια κυβέρνηση συντηρητική με επίκεντρο τα μεγάλα συμφέροντα, δηλαδή την επιστροφή στις αποτυχημένες αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας και της χρεοκοπίας της χώρας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με συμφέροντα, έκανε ρήξεις, προχώρησε σε τομές, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των πολλών, μείωσε την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό, βελτίωσε το ασφαλιστικό, στήριξε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιούργησε απόθεμα 32 δις, και όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον ασφυκτικό, με μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αντιπάλων σας είναι ότι η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές του 2015 και ότι εσείς, όχι μόνο αργήσατε τρία ολόκληρα χρόνια, αλλά διογκώσατε και το χρέος κατά 200 δις ευρώ. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Οι αντίπαλοί μας επιλέγουν να θολώνουν τα νερά αλλά ο κόσμος δεν «τσιμπά». Όλοι γνωρίζουν ότι τον Δεκέμβριο του 2014 με το περίφημο μέιλ Χαρδούβελη η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρότεινε μέτρα προς την τρόικα. Ουσιαστικά αυτό ήταν ο προπομπός του 3ου μνημονίου που αναγκαστικά επιβλήθηκε και διαχειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν εκλεγόταν ο κ. Σαμαράς, το 3ο μνημόνιο θα ήταν αναπόφευκτο, εξ άλλου η πέμπτη αξιολόγηση ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και έμεινε βαρύ κληροδότημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντίπαλοι μας, εκμεταλλευόμενοι τα κέντρα παραγωγής fake news, με μοναδικό στόχο να χτυπήσουν την κυβέρνηση απέκρυψαν την αλήθεια από το λαό, επενδύοντας στη γνωστή αριστερή παρένθεση. Οι αντίπαλοι μας απέκρυψαν ότι πτώχευσαν τη χώρα και την παρέδωσαν στην χρεοδουλοπαροικία. Καμία επίσημη μελέτη, είτε από το ΔΝΤ, είτε από τον ΕΜΣ, είτε ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν αναφέρει για διόγκωση χρέους 200 δις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και γέμισε τα άδεια ταμεία που μας άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ελεύθερο διάδρομο τριετίας και μαξιλάρι 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απάντηση είναι τα αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα με εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, γενναίες παροχές, μειώσεις φόρων κλπ. τη στιγμή που η Κομισιόν συνιστά σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Δεν είναι αντιφατικό όλο αυτό;

ΑΠ: Οι νέες θέσεις εργασίας είναι ουσιαστικά οι θέσεις που χάθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης. Το ίδιο και η σταδιακή αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων. Παραλάβαμε την ανεργία στο 27%, την μειώσαμε στο 19% αλλά θα πρέπει να την μειώσουμε περισσότερο γιατί αυτό θα φέρει αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό της. Κανένας δεν πιστεύει ότι μια χώρα με την ανεργία σε αυτό το ποσοστό μπορεί να έχει προοπτικές. Όταν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας εξυπηρετούνται απρόσκοπτα κανείς δεν πρέπει να διατηρεί επιφυλάξεις για μέτρα που φέρνουν ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Η εμμονή στη δημοσιονομική πολιτική, παράγει λιτότητα και καθυστέρηση στην αναγκαία ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση της λαϊκής κατανάλωσης. Η αύξηση της πίττας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξήσεις των παροχών στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου.

Παρά τις γνωστές δηλώσεις Μητσοτάκη για 7ήμερη εργασία, για απολύσεις, για περιορισμό του Δημοσίου, ο κόσμος δείχνει να μην αντιδρά. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ: Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο ωριμάζει περισσότερο η κρίση των πολιτών. Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί τι θα επέλθει αν η ΝΔ ανακαταλάβει την εξουσία. Όχι «οδοστρωτήρας», όπως κυνικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «τσουνάμι» ανατροπής των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων περιμένει τους εργαζόμενους. Ο λαός εκτιμώ ότι δεν θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να κάνει πράξη τις εφιαλτικές του εξαγγελίες για επταήμερη εργασία, για υπέρβαση του 8ωρου, για κατάργηση δώρου Χριστουγέννων, για κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, της Επιθεώρησης Εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων. Η πενταετία 2010-2014 έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια του 27% των ανέργων, της απώλειας του25% του ΑΕΠ, της καταστροφής των λαϊκών εισοδημάτων και της κοινωνικής καταστροφής. Η αντίδραση του κόσμου θα εκφραστεί με τη γεμάτη περιεχόμενο ψήφο στις 7 Ιουλίου στην κάλπη. Εμείς στηριζόμαστε στη μνήμη και τη στήριξη του.

Θεωρείτε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στη ΝΔ που ενδεχομένως θα «κατεδαφίσει» όσα «έχτισε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Αν μέχρι τώρα διαρρέουν τέτοιες σκέψεις από το στόμα του κ. Μητσοτάκη, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν χειρότερα; Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μείωση των κρατικών δαπανών και δεν προσδιορίζει ακριβώς τι θα μειώσει για να εξοικονομήσει πόρους: Μισθούς; Συντάξεις; Επιδόματα; Δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος; Θα καταργήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων; Ακούστηκαν όλα τα παραπάνω, όπως και η πιθανότητα αύξησης του φόρου στα φάρμακα, που θα βαρύνει τους πολίτες. Η ΝΔ είναι το κόμμα που ανέκαθεν διασφάλιζε τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι Έλληνες πολίτες όταν θα προσέλθουν στις κάλπες. Ανεξάρτητα όμως από τις διαθέσεις περί οδοστρωτήρα των ελευθεριών και δικαιωμάτων ,αυτός που δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη είναι ο λαός με την ψήφο του που εμείς εμπιστευόμαστε. Η όποια κρυφή ατζέντα της ΝΔ θα παραμείνει στη ντουλάπα των συντηρητικών σκελετών.

Η Ηλεία δεν βελτίωσε τη θέση της ούτε τις υποδομές της στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον αυτοκινητόδρομο που παρά τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις, δεν έχει ξεκινήσει καν.

ΑΠ: Και η Ηλεία αποτέλεσε τμήμα της Ελληνικής επικράτειας που δοκιμάστηκε από την κρίση. Την τετραετία που πέρασε η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην επούλωση των πληγών της κοινωνίας και από αυτή την πολιτική της ευνοήθηκαν και χιλιάδες Ηλείων συμπατριωτών μας. Ως προς τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος», οι εργασίες έχουν ξεκινήσει για τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες. Προβλήματα υπήρξαν και υπάρχουν. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι παραλάβαμε ένα κομμένο έργο από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ουσιαστικά το ξεκινήσαμε από την αρχή. Το χωρίσαμε σε οκτώ εργολαβίες γιατί μόνο έτσι εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση. Σημασία λοιπόν έχει ότι το έργο ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η δέσμευσή μας είναι ότι, παρά τα προβλήματα και τις δυσχέρειες, θα ολοκληρωθεί στην ώρα του. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει ότι τα κονδύλια είναι για πρώτη φορά εξασφαλισμένα. Οι Ηλείοι τώρα ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι υπόσχεση, αλλά δέσμευση σε υλοποίηση.

Τι αποκομίσατε από την θητεία σας σε κυβερνητικές θέσεις όπως η διοίκηση του ΙΚΑ και η γενική γραμματεία του υπουργείου Ναυτιλίας;

ΑΠ: Ανέλαβα διοικητής του ΙΚΑ σε μια δύσκολη περίοδο όπου ο μεγαλύτερος φορέας κύριας ασφάλισης της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα στα έσοδά του, λόγω και της μεγάλης ανεργίας από το 2014. Καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τα έσοδα για πρώτη φορά μετά από επτά συνεχή χρόνια, αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, διευθετήσαμε μια σειρά από ζητήματα όπως η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, η άρση εκκρεμοτήτων καταβολής συντάξεων, επεκτείναμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες κυρίως προς τα άτομα με αναπηρία, ενώ σημαντική θεωρώ πως ήταν η συμβολή στην υλοποίηση του νέου ενιαίου φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στο Υπουργείο Ναυτιλίας δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών και του θαλασσίου τουρισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών των πολιτών. Επιδιώξαμε με θετικά αποτελέσματα, που ήδη έχουν καταγραφεί, την προστασία της ναυτικής εργασίας, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της θαλασσινής ανάπτυξης, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ακτοπλοϊκού δικτύου, την ανάπτυξη των λιμανιών μας, την αναζωπύρωση της ελληνικής ναυτοσύνης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. Θεωρώ ότι η εμπειρία που αποκόμισα από αυτές τις θέσεις διοίκησης είναι πολύτιμο εφόδιο για την πολιτική μου διαδρομή. Μια εμπειρία που μπορώ να την μετουσιώσω σε κοινοβουλευτικό έργο αν ο Ηλειακός λαός με τιμήσει με την ψήφο του και με εκλέξει βουλευτή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

Πηγή : ilia24.gr

Share