Δρόμος Πάτρα – Πύργος : «Εγκρίνεται», «χρηματοδοτείται», «ξεκινάει», «κατασκευάζεται». Αλλά τίποτα.

Κυρ, 07/08/2018 - 10:00

 

Δρόμος Πάτρα – Πύργος : «Περιμένοντας τις μπουλντόζες…»

Αλήθεια, πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Φτάσαμε κιόλας στην μέση του Ιουλίου του 2018.

Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, πολλά ακούγονται. Αλλά το έργο δεν λέει να φανεί. Το είπε ο Υπουργός, το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (6/2/2018 στην Πάτρα) ότι ξεκινάει άμεσα,. Αλλά το έργο πουθενά.

«Εγκρίνεται», «χρηματοδοτείται», «ξεκινάει», «κατασκευάζεται». Αλλά τίποτα.

Όλα τα αντίστοιχα έργα έχουν  ολοκληρωθεί από καιρό. «Το γεφύρι της Άρτας» όμως, ούτε που ξεκίνησε. Στις 17/5/2018 συμπληρώνονται δύο χρόνια  από τις 17/5/2016, που έγινε η πρώτη δημοπρασία του «σαλαμοποιημένου» έργου.

Δύο χρόνια πέρασαν, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στις δημοπρασίες, οι οποίες βρίσκονται σε κάποιο «βαθύ συρτάρι».

Κάποιοι πίστεψαν ότι με την έγκριση και την χρηματοδότηση του έργου, που έγινε στις 18/4/2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ξεκινούσε και το έργο και επαναπαύτηκαν. Όμως αυτό ήταν μια ελάχιστη αναγκαία προϋπόθεση, που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από καιρό. Είναι γνωστό και έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν, μέχρι που να φανούν οι μπουλντόζες στο έργο.

Έτσι πρέπει :

  • Να ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν μειοδοτήσει και δεν παρουσιάζουν κατασκευαστική επάρκεια για την εκτέλεση του έργου.
  • Να ληφθεί απόφαση τι θα γίνει με τις υπερβολικές εκπτώσεις (50%-57%), που δεν πείθουν για την ομαλή εκτέλεση του έργου.
  • Να αποσταλούν οι φάκελοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
  • Να υπογραφούν οι συμβάσεις και να κυρωθούν από τη Βουλή.
  •  Να γίνει εγκατάσταση των αναδόχων και να ξεκινήσει το έργο.

Στις 12/12/2017 σε παρόμοιο άρθρο μας στο ILIAOIKONOMIA είχαμε κάνει μια τολμηρή πρόβλεψη :

« Θέλετε να αποτολμήσουμε να γίνουμε για ακόμα μια φορά «μάντεις κακών». Όλα δείχνουν ότι ούτε το 2018 θα ξεκινήσει το έργο».

Αυτή η πρόβλεψή μας, που τότε φαινόταν τολμηρή και υπερβολική, όσο περνάει ο καιρός έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Το «κατασκευαστικό δράμα» του έργου συνεχίζεται………

 

 

ΗΛΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Share