Έφυγε από την ζωή ο Πυργιώτης Διονύσιος Γουβιάς

Κυρ, 09/13/2020 - 11:16

Απεβίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, 12 Σεπτεμβρίου 2020, ο Διονύσιος (Σάκης) Γουβιάς του Γεωργίου, σε ηλικία 83 ετών, από παθολογικά αίτια.

Ο εκλιπών ήταν γιος του Γεωργίου Γουβιά, έμπορου, με καταγωγή από την Ήπειρο, που με την σύζυγό του Μαρία δημιούργησαν μια πολυμελή οικογένεια με πέντε παιδιά με τον  Σάκη Γουβιά να είναι ο τελευταίος που “έφυγε” από την ζωή (πρωτύτερα “έφυγαν” από τη ζωή τα αδέλφια του Θανάσης, Θόδωρος, Σπύρος και Αμαλία).

Παντρεμένος με  τη σύζυγό του Άννα – Ελένη, ο Σάκης Γουβιάς απέκτησε τρία παιδιά, την Μαρία (στέλεχος της Cosmote), τον Γιώργο (δημοσιογράφο στην εφ. «Πατρίς») και την Χριστίνα (στέλεχος σε υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στην Αθήνα), ευτυχώντας να αντικρίσει εν ζωή τέσσερα εγγόνια (Άννα – Μαρία, Μυρτώ, Μελίνα και Τηλέμαχο).

Γεννήθηκε το 1937, στον Πύργο, σε δύσκολες εποχές, έζησε ως μικρό παιδί την Γερμανική κατοχή στον Πύργο, την πόλη που υπεραγάπησε και δεν εγκατέλειψε ποτέ στην ζωή του. Έκανε διάφορες δουλειές στα δύσκολα -για όλους- μεταπολεμικά χρόνια και από τα μέσα της δεκαετίας του `60 και έπειτα εργάστηκε για πάνω από τριάντα χρόνια, ως υπάλληλος (ταμίας) στην Εθνική τράπεζα Πύργου (στην κεντρική πλατεία της πόλης), απ` όπου και συνταξιοδοτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του `90. Διακρίθηκε για την εργασιακή του ακεραιότητα  όπου από το πόστο του εξυπηρέτησε χιλιάδες ανθρώπους, επαγγελματίες και απλούς πολίτες του Πύργου και της Ηλείας.

Ευθυτενής, είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του, στοιχείο που τον χαρακτήριζε στις προσωπικές του φιλίες και κοινωνικές συναναστροφές. Ακόμα κι αν κάποιος διαφωνούσε μαζί του, αναγνώριζε την ευθύτητα του χαρακτήρα του. Πολιτικός φίλος του Ηλείου πρ. Πρωθυπουργού Στέφανου Χ. Στεφανόπουλου και του αείμνηστου δημάρχου Πύργου Μιχάλη Ξυστρή, έζησε -και αποτέλεσε μέρος της και ο ίδιος- την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του Πύργου των τελευταίων δεκαετιών. Του Πύργου που λάτρεψε για όλη του τη ζωή και δεν σταμάτησε ποτέ να αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την πόλη που γνώριζε “απ` έξω κι ανακατωτά”, μεταφέροντας τις ιστορίες της στους νεότερους του. Υπήρξε στενός συνεργάτης της εφημ. ΑΥΓΗ Πύργου -και του εκδότη της Αύγουστου Καπογιάννη- στην οποία αρθογραφούσε τακτικά επί σειρά ετών.

Συνήθιζε καθημερινά σε όλη του τη ζωή να κυκλοφορεί στο κέντρο  του Πύργου και ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία και όντας ιδιαίτερα κοινωνικός αποτελούσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της πόλης. Ένθερμος φίλος της ομάδας του Πανηλειακού και με αγάπη για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» (Απόλλων Αθηνών), αγαπούσε το ποδόσφαιρο ενώ είχε κλίση και στο τραγούδι (όντας μαζί με άλλους Πυργιώτες της ηλικίας του, κανταδόροι στα νιάτα τους).

Αναμφίβολα η απώλεια του είναι σημαντική για την πόλη του Πύργου και η είδηση του “φευγιού” του προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Από το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ειδικά στον αγαπητό γιο του δημοσιογράφο Γιώργο. 

Share