Εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη στις 29/9 με τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο για τη Δίβρη

Τρί, 09/24/2019 - 10:14

Το «ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» στα πλαίσια των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποιεί Εκδήλωση στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτήματος. 

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή

και ώρα 12.00 το μεσημέρι 

με ομιλητή τον συμπολίτη εκ Δίβρης (Λαμπείας) πρόεδρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ», γιατρό Σωτήρη Σωτηρόπουλο , με θέμα: 

«Ο ιστορικός, πνευματικός και οικονομικός ομφάλιος λώρος που συνέδεε την ορεινή κωμόπολη της Δίβρης με τον Πύργο και τις άλλες περιοχές του Κάμπου της Ηλείας». 

Με την ομιλία θα ξεδιπλωθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την σχέση της πάλαι ποτέ ένδοξης ορεινής κωμόπολης της Δίβρης, με την πρωτεύουσα του Νομού του Πύργο και θα καταδειχτεί  η διαχρονική αμφοτερόπλευρη σύνδεση στην Κοινωνική, Πνευματική και Εμπορική ζωή των ορεσίβιων και πεδινών κατοίκων, στο διάβα των αιώνων. 

Επίσης θα γίνουν γνωστά σημαντικά γεγονότα γύρω από τους πρώτους οικιστές του Πύργου και των γύρω περιοχών, οι κοινοί αγώνες στον Εθνικοαπελευθερωτικό ξεσηκωμό του 1821. 

 Ακόμη θα γίνει αναφορά στις μεγάλες προσωπικότητες της Πολιτικής, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και του Εμπορείου που ναι μεν γεννήθηκαν, μορφώθηκαν ή μεγάλωσαν στη Δίβρη, αλλά έγιναν ιθύνουσα τάξη και καταύγασαν στον Πύργο και τις άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις της Ηλείας και ευρύτερα σε πανελλαδικό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Και κατ΄ αντιστροφήν, πως αυτή η αιμοδότηση και η αρμονική  συμβίωση στην πορεία των αιώνων επέδρασε ευεργετικά στην καθημερινή ζωή και την ανάπτυξη της ιστορικής κωμόπολης, που σταμάτησε την δεκαετία του 1960. 

Όπως πάντα το Κτήμα Μερκούρη σας περιμένει.  

ΣΩΤΗΡΗΣ Χ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 

Πρόεδρος του Συλλόγου «Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Διβριωτών» &

του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» 

 

Γεννήθηκε στην Λαμπεία (Δίβρη) Ηλείας το 1942. Το 1960 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το πτυχίο του το 1966 και στη συνέχεια την ειδικότητα της Παιδιατρικής. 

Είναι παντρεμένος με την γιατρό - συγγραφέα και πρόεδρο του Ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Διεθνούς Οργάνωσης IPPNW κατά των Πυρηνικών,  Μαρία Αρβανίτη. Έχουν αποκτήσει 4 παιδιά και 4 εγγόνια. 

Ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος από πολύ νέος δραστηριοποιήθηκε σε κοινωνικούς αγώνες για πρόοδο, ειρήνη και δημοκρατία.

Στο Πανεπιστήμιο πρωταγωνίστησε στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της δεκαετίας του 1960, εκλεγείς Πρόεδρος των τελειόφοιτων της Ιατρικής Σχολής το 1966.

Στη Μεταπολίτευση ασχολήθηκε ενεργά με τον υγιή Ιατρικό Συνδικαλισμό και τιμήθηκε επί μια 10ετία (1975-1985) ως επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας των Γιατρών, με αγώνες για την δημόσια Υγεία. Ως μέλος της πρώτης Επιτροπής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αγωνίστηκε για την σωστή εφαρμογή του. Θήτευσε Πρόεδρος του Νοσοκομείου «ΤΖΑΝΕΙΟ» Πειραιώς, το 1982-83.

Μετείχε στην 5μελή Ομάδα Σύνταξης του δημοκρατικού  Μανιφέστου «ΕΛΛΑΔΑ 2000», με επικεφαλής τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης στη στενή Ομάδα πρωτοβουλίας, για την καθιέρωση του «Συνηγόρου του Πολίτη». 

Δραστηριοποιήθηκε σε Κοινωνικά Κινήματα Ειρήνης,  Ανθρωπισμού και Οικολογίας. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου  της ΕΔΥΕ, Γραμματέας της  Οργάνωσης ΠΑΚΑΒ για την απομάκρυνση των Αμερικάνικων Βάσεων, μέλος των  «Γιατρών του Κόσμου». Συμμετείχε σε επικίνδυνες αποστολές κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και στην ομώνυμη Δίβρη της Βορ. Ηπείρου με ιατρική- ανθρωπιστική βοήθεια, το 1992.   

Το 1987 ιδρύει την Κίνηση Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας» της οποίας είναι μέχρι σήμερα πρόεδρος. 

Από το 1978 εκδίδει ανελλιπώς το ιστορικό – λαογραφικό – πολιτιστικό  περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» ταγμένο στην διατήρηση της μνήμης και την ανάπτυξη, την πρόοδο και τον πολιτισμό της ιστορικής κωμόπολης . Είναι πρόεδρος του Συλλόγου «Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Διβριωτών» και του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» με διοργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων (ακόμη και Διεθνούς), των 5ήμερων «Φεστιβάλ του Βουνού» ως και ΗΜΕΡΙΔΩΝ  Ειρήνης, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης στη Δίβρη, τον Πύργο και την Αθήνα. 

Αρθρογραφεί σε μεγάλης κυκλοφορίας έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά κυρίως με θέματα Κοινωνικά, Υγειονομικά , Πολιτισμού και Ανάπτυξης, με μαχητικότητα και επιτυχία για τα ζωτικά τοπικά προβλήματα της περιοχής Ορεινής Ηλείας και γενικά του Νομού μας.

 

 

Share