Εκλογές Μαίου 2019: Σε δύο τμήματα θα ψηφίσει κάθε πολίτης

Τρί, 03/19/2019 - 00:42

Νέες αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που κατατίθενται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται την Τρίτη 19/3 στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. 

Με την πρώτη τροπολογία, προβλέπεται ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά αυτό μάλλον ελέγχεται.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν: «Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ). Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (Ευρωεκλογές, Δημοτικές, Περιφερειακές, Τοπικού συμβουλίου)»

Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, «για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας των σχετικών, περί τις εκλογές, υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και διατυπώθηκαν αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα στοιχεία και οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και ύστερα από συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης, το Παιδείας (για παροχή στοιχείων σχετικά πχ με τις σχολικές αίθουσες) καθώς και την εταιρεία υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των εκλογών Singular logic.

Τα ερωτήματα

Παρά ταύτα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να διαχωρίσει την ψηφοφορία σε δύο τμήματα. Βάσει της λογικής του υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι πιο γρήγορη και ομαλή η διεξαγωγή των εκλογών, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβαρυνθούν στην διάρκεια της καταμέτρησης οι εφορευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, όταν κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να στηθεί σε δύο ουρές, έξω από τα δύο τμήματα στα οποία θα πρέπει να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές κάλπες, αυτό δεν αποτελεί διευκόλυνση για τον πολίτη...

Share